Βιάννος: «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» ζητούν οι πολίτες 73 χρόνια μετά - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
27
Μάι
Back

Βιάννος: «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» ζητούν οι πολίτες 73 χρόνια μετά

Με το σύνθημα η «Βιάννος δεν ξεχνά», «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση», «διεκδίκηση και όχι εκδίκηση» άρχισαν σήμερα στη μαρτυρική Βιάννο παρουσία αρχών, φορέων εκπροσώπων μαρτυρικών δήμων και πλήθους κόσμου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες, 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Στην ημερίδα «μνήμης και διεκδίκησης» που πραγματοποιείται σήμερα από το πρωί και συνεχίζεται απόγευμα και βράδυ στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες τόνισε ότι, «η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στη μαρτυρική Βιάννο, δεν έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας προσπάθειας, που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε».

Τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων, τους ομιλητές αλλά και τους παρισταμένους πολίτες καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Ωφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα των διεκδικήσεων μέχρι την τελική δικαίωση.

olokaftoma-viannou-arnaoutakis

Ειδικότερα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερο σεβασμό, συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση των 73 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στη μαρτυρική Βιάννο, δεν έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας προσπάθειας,που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε. Μια προσπάθεια όχι μόνο για να τιμήσουμε το παρελθόν αλλά και για να διαφυλάξουμε  το μέλλον. Να τονίσουμε και να επισημάνουμε ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου έχει περάσει οριστικά στον παρελθόντα χρόνο, ότι ποτέ ξανά στο όνομα ενός άθλιου εθνικισμού η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν θα ζήσουν ξανά στιγμές μίσους, θανάτου, πόνου και δυστυχίας. Ο αγώνας που καταβάλετε τα τελευταία χρόνια μέχρι την τελική δικαίωση, που ευελπιστούμε ότι θα έρθει γρήγορα, είναι ένας αγώνας που κουβαλάτε ως τίμια κληρονομιά από τους γονείς σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας.Τους δικούς σας προγόνους που εκείνο το Σεπτέμβρη πέρασαν στο πάνθεο των ηρώων της Ελληνικής ιστορίας με τη σφραγίδα μιας περήφανης θυσίας.Για όλους εμάς τα γεγονότα στα μαρτυρικά χωριά της Βιάννου είναι γνώση και δύναμη.Μας διδάσκουν μια θαυμαστή στάση ζωής.Αποτελούν κομμάτι της δικής μας ιστορίας και την ιστορία μας δεν την ξεχνάμε.Είναι συνυφασμένα με την κοινή μας ιστορική παράδοση, είναι η κληροδοτούμενη μνήμη όλων των Κρητικών, μια μνήμη που σκιαγραφείται μέσα από τις εικόνες εκείνων των δραματικών ημερών, μέσα από τους σταυρούς στις πόρτες των σπιτιών, έναν για κάθε νεκρό, μέσα από τις πονεμένες κραυγές των επιζώντων.

Η σημερινή επέτειος είναι μια εκδήλωση για την  ιστορική αλήθεια, για την ιστορική δικαιοσύνη. Σήμερα 73 χρόνια μετά, εδώ από τη Βιάννο, οφείλουμε να αναδείξουμε την κοινή εθνική κληρονομιά, που είναι η μνήμη της ελληνικής Εθνικής Αντίσταση και των αγωνιστών ενάντια στη γερμανική κατοχή. Η Κρήτη ολόκληρη είναι ποτισμένη γη με αίμα ηρώων. Είναι ο τόπος που δίδαξε στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι το δίκιο, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αξίζουν περισσότερο και από την ίδια τη ζωή. Αυτή την ιστορική μας πραγματικότητα έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και θα το πράξουμε με ευθύνη και συνέπεια, γιατί το οφείλουμε στους δικούς μας νεκρούς, στο δικό μας τόπο».

olokaftoma-viannou-arnaoutakis-b

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώνονται την Δευτέρα διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής  «Ο Διαβάτης» και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «Ο Πατούχας».

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων των οργανωτών την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

19.30-22.00: Εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης -Αίθουσα «Ανδρόγεω» Δήμου Ηρακλείου: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη

Ομιλητές:

  • Βασίλης Μπρακατσούλας, δικηγόρος – πρώην βουλευτής, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • Ελένη Σαββάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής.
  • Εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο.

Παρεμβαίνουν:

– Δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων

– Εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων

– Εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων

Συντονιστής: Κώστας Τριγώνης, δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!