τζιτζικώστας-ρεαλιστικός-και-αναπτυ-1092812
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 14.11.2022 | 15:53

Τζιτζικώστας: Ρεαλιστικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της περιφέρειας μας για το 2023

Ρεαλιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εγκρίθηκε νωρίτερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Καταρτίσαμε τον προϋπολογισμό με απόλυτη υπευθυνότητα και διαφάνεια, με ρεαλισμό και προοπτική, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας, αλλά και τις πρόσθετες ανάγκες λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Δύο είναι οι σταθεροί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε: Πρώτον, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολλαπλών κρίσεων και δεύτερον, η υλοποίηση έργων που αφενός, βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και αφετέρου δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και τον τόπο μας. Άλλωστε αυτοί είναι πάντα οι στόχοι μας: Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω. Και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2023 αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που τον χαρακτηρίζει ισοσκελισμένο και επισημαίνει τόσο ότι τηρεί τις οδηγίες και τα κριτήρια της αξιολόγησης όσο και ότι είναι εναρμονισμένος με τις αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, και ως εκ τούτου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή.

Τα τρία σημεία

Ο κ. Τζιτζικώστας εστίασε στην αύξηση των εσόδων το 2023 κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με το 2022.

Επιπλέον, η περιφέρεια θα λάβει 44 εκ. ευρώ περισσότερα από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Τέλος, θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 19 εκατομμύρια ευρώ για έργα στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.