τύπος-ηπείρου-στάβλοι-καχριμάνη-στη-natura-1002187
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 21.03.2022 | 09:10

Τύπος Ηπείρου: Στάβλοι Καχριμάνη στη Natura

Στις παράνομες τεράστιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Γεωργίου Καχριμάνη, γιου του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, σε περιοχή Natura, αναφέρεται ο “Τύπος Ηπέιρου” σε δημοσίευμα του με τίτλο: O “φυσιολάτρης” Καχριμάνης και μία από τις πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις”.

ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΣΤΗ “NATURA”

Τα στραβά μάτια κάνουν οι Δήμοι Ιωαννίνων, Μετσόβου, Δασαρχείο και Πολεοδομία. Η υπόθεση “σέρνεται” στην εισαγγελία εδώ και κάποιο διάστημα μετά από σχετική καταγγελία που έκανε η εφημερίδα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Θέλουμε να αγιάσουμε, αλλά δε μας αφήνουν οι διαβόλοι», λέει η λαϊκή ρήση.

Αυτό πάθαμε κι εμείς, που είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία μας και εν τέλει την ελευθερία, το δικαίωμα του Τύπου να κρίνει τα δημόσια πρόσωπα, πολύ δε περισσότερο που πατήρ και υιός Καχριμάνης μας απειλούν με …αγωγές για να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις.

ΣΙΓΑ ΤΟ …«ΠΡΟΧΕΙΡΟ»

Στο προσκήνιο πάλι οι περίφημοι «στάβλοι», οι τεράστιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του υιού (Γεωργίου Καχριμάνη), για τις οποίες δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ στο φύλλο 14-15 Δεκεμβρίου 2019.

Τα στοιχεία μας αδιαμφισβήτητα και την υπόθεση χειρίζεται η Δικαιοσύνη στην οποία καταθέσαμε την καταγγελία μας (και σε κάποια εισαγγελικά γραφεία σέρνεται…), αλλά προκύπτουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως γίνονται οι δουλειές.

Την 1η Νοεμβρίου 2016 η τότε αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, υπογράφει άδεια (αρ.πρωτ. 3748/99348/1-11-2016) για κτηνοτροφικό προσωρινό κατάλυμα (εκτροφή 70 αγελάδων) στη θέση «Πολιτσιώρα» Μετσόβου, ύστερα από αίτημα του κ.Γεωργίου Καχριμάνη- με τον πατέρα Αλέκο, Περιφερειάρχη και συνεπώς σε γνώση του όλα!

Φαίνεται όμως ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύουν το…«ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και «μακάριοι οι κατέχοντες», αφού εκεί πάνω έγινε μιά γερά δομημένη εγκατάσταση.!

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Πρόχειρο- προσωρινό κατάλυμα, όμως, από το νόμο ορίζεται η κατασκευή χωρίς σκελετό από σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία, αλλά από πέτρες, κλαδιά, λαμαρίνες, τσιμεντόλιθους, για να αποσυναρμολογούνται και να απομακρύνονται εύκολα (νόμος 4067/2012 και οι μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις με διευκρινίσεις).

Αυτή η προϋπόθεση- πέραν πολλών άλλων που απαιτούνται- δεν τηρήθηκε, αφού οι εγκαταστάσεις είναι μόνιμες και φυσικά δεν αποσυναρμολογούνται εύκολα.

Εξ άλλου βρίσκονται σε δασική, προστατευόμενη περιοχή και από το «Διάταγμα Ζαγορίου», που την περιλαμβάνει.

Αυθαίρετα λοιπόν έγινε η εγκατάσταση, κακώς δόθηκε η άδεια, κάκιστα δεν επενέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες καίτοι είχε καταγγελθεί το γεγονός, ενώ η έκταση δεν ήταν ιδιοκτησίας του κ.Καχριμάνη, ούτε η πηγή ύδρευσης για την οποία δεν υπήρξε άδεια και τίποτε από αυτά και άλλα δεν εξετάστηκαν όταν χορηγήθηκε η άδεια.

«ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ» Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Φυσικά (!) και δεν αντέδρασε ο Δήμος Μετσόβου, που ο γιός του Περιφερειάρχη κατέλαβε δημοτική έκταση, ούτε το δημόσιο και το Δασαρχείο που χωρίς την άδειά του έφτιαξε το τερατούργημα.

Όλες, όμως, οι εργασίες υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του πατέρα- Περιφερειάρχη, όπως αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία με τη χρήση μάλιστα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, όταν γίνονταν οι πρώτες αυθαίρετες εργασίες για το … «πρόχειρο κατάλυμα»!

Αυτά, έτσι για να βοηθήσουμε τη μνήμη του, επειδή …προσεβλήθη που γράφαμε ότι όλα γίνονται υπό την καθοδήγησή του και απαιτεί (!) να μη λέμε ότι το ίδιο έκανε και με την

εταιρία catering του γιού του!!!

ΣΤΟ «ΧΟΡΟ» ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Τα παρατράγουδα συνεχίζονται και μάλιστα χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα.

Το Δασαρχείο Μετσόβου στις 15 Φεβρουαρίου 2019, ύστερα από αίτηση του κ.Γεωργίου Καχριμάνη, εγκρίνει «επέμβαση» (έτσι λένε τώρα την παραχώρηση) στη δημόσια έκταση

11.987,84 τ.μ. στη θέση Πολιτσιώρα» την οποία βαφτίζει …χορτολιβαδική, εκεί που βρίσκονται οι «στάβλοι»!

Η έκταση παραχωρήθηκε για 15 χρόνια με δυνατότητα παράτασης, έναντι του ποσού των 3.502, 90 ευρώ, για την επέκταση των εγκαταστάσεων και επιπροσθέτως η έκταση εξαιρείται από την υποχρέωσης αναδάσωσης ή δάσωσης!

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Αυθαιρεσία επί αυθαιρεσίας και έπεται συνέχεια.

Διότι τον ίδιο μήνα (Οκτώβριος 2019) η Πολεοδομία Ιωαννίνων του δίνει άδεια για «εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας», που αφορούν περίφραξη των εγκαταστάσεων, άγνωστο

σε πόσα τετραγωνικά μέτρα.

Κατά σύμπτωση ο εξαίρετος και αποτελεσματικός μηχανικός κ. Γεώργιος Χριστογιάννης που κατέθεσε τη αίτηση για την άδεια, είναι κουμπάρος του Περιφερειάρχη κ.Αλέξ. Καχριμάνη και στον οποίο δίδονται πολλές απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια, όπως και τη Βελλά, τη Μητρόπολη Αρτας, Δήμους, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, Δήμους κλπ.

Και λίγο αργότερα, χορηγείται στο υιό και άλλη άδεια για ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια (αρ.πρωτ. 13761/26-10-2020 για άλλες 170 αγελάδες, που

την υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κων.Σιαράβας, έχοντας εξασφαλίσει ο υιός την έκταση των 12 στρεμμάτων περίπου με απόφαση του Δασάρχη Μετσόβου, όπως προαναφέραμε.

ΤΑ ΚΕΝΑ …

Σε αυτή την υπόθεση των αδειών, παρατηρούνται κάποια κενά, ουσιώδεις παραλείψεις.

Όπως προκύπτει από άδεια πρόχειρου καταλύματος, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης σε πολίτη του Μετσόβου, ως απαραίτητη προϋπόθεση ορίζονταν και η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Γιατί δεν τηρήθηκε το ίδιο και για το γιό του;

Πέραν αυτού, ο νόμος ορίζει ότι για τα πρόχειρα καταλύματα ή ότι άλλο που αφορά σταβλικές εγκαταστάσεις η έκταση που παραχωρείται δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε στρέμματα.

Πως δόθηκαν λοιπόν στο γιό του Περιφερειάρχη περί τα 12 στρέμματα από το Δασαρχείο Μετσόβου, αποδοχή από την Περιφέρεια Ηπείρου και έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

Κι ακόμη, πως δόθηκε έγκριση από την Πολεοδομία για περίφραξη αφού πρόκειται για «πρόχειρο κατάλυμα»;

Διότι για να είναι απαραίτητη η πολεοδομική άδεια, θα πει ότι δεν πρόκειται για πρόχειρο φράχτη, αλλά για μόνιμο, με βάση τσιμέντινη ή κάτι άλλο σχετικό.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Υπάρχουν όμως κι άλλα τραγελαφικά.

Στην περιοχή της Κρύας του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ.Γ.Καχριμάνης έχει κι άλλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για εκτροφή προβάτων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών το 2016, δημοπράτησε» προς ενοικίαση δυό εκτάσεις σχολικού κλήρου, 3,5 και 22 στρέμματα σε περιοχή της Κρύας Ιωαννίνων.

Δόθηκαν στον υιό Καχριμάνη έναντι των ποσών των 120 και 360 ευρώ αντιστοίχως, για ετήσιο μίσθωμα!!!

Ομως στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με σαφήνεια προσδιορίζονταν ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο δημότες των Ιωαννίνων. Η παραχώρηση είχε διάρκεια τέσσερα χρόνια, αλλά ήδη πέρασαν πέντε και δεν έγινε γνωστό αν προκηρύχθηκαν εκ νέου οι εκτάσεις ή παραμένει ο κ.Γ. Καχριμάνης.

Ο κ.Γεώργιος Καχριμάνης, είναι δημότης Ιωαννίνων ή Μετσόβου;

Ας μας το ξεκαθαρίσουν από το Δήμο Ιωαννιτών, διότι θεωρείται δημότης Μετσόβου.

Ναι ή όχι;

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Κι αυτή η υπόθεση, λοιπόν, εκτιμάται συνολικώς ως δύσοσμη, σκανδαλώδης και για αυτό προκλητική, την οποία επιχειρούν να συγκαλύψουν όσοι εμπλεκόμενοι, με την ανοχήντων αρμοδίων Αρχών και τη βραδυπορούσα Δικαιοσύνη, η οποία όμωςν οφείλει να βγάλει άκρη χωρίς καθυστέρηση, ενώ αναμένουμε τις διευκρινίσεις των κκ.Αλεξάνδρου και Γεωργίου Καχριμάνη.

Δε χρειάζεται να ξοδεύονται για εξώδικα, μιά απλή επιστολή αρκεί. Αλλά και πάλι όπως προτιμούν…

πηγή: Τύπος Ηπείρου