Το ΣτΕ δικαίωσε τη νομαρχία Πειραιά για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαλαμίνα

Αποδεκτή έκανε την προσφυγή της νομαρχίας Πειραιά και της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την άναρχη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Σαρωνικού, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής με τις οποίες τον δεκέμβριο του 2004 είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και είχε εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην ιχθυοκαλλιέργεια Αργοσαρωνικός ΑΕ, που βρίσκεται στη θέση Πυργιακόνι, στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Η νομαρχία Πειραιά είχε προσφύγει το 2005 σε βάρος των δύο αυτών αποφάσεων βάσει των οποίων η επιχείρηση είχε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και επέκταση της μονάδας της από τα 10 στα 30 στρέμματα και στην αύξηση της ετήσιας συνολικής δυναμικότητας της στους 380 τόνους, θεωρώντας ότι ήταν παράνομες καθώς:

• Η λειτουργία της ιχθυοτροφικής μονάδας δεν προβλέπεται στο οικείο χωροταξικό σχέδιο ούτε έχει προηγηθεί κάποιος άλλος σχεδιασμός για την ανάπτυξή της στην εν λόγω περιοχή. Επιπροσθέτως στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, αλλά αντιθέτως προβλέπεται η λήψη μέτρων για την προστασία του τοπίου και των ακτών και για τον περιορισμό της ρύπανσης από κάθε πηγή και ιδίως των ρυπάνσεων των νερών.

• Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχει ως συνέπεια την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, από την επιβάρυνση των θαλασσίων υδάτων με ρυπαντικά φορτία από την εκτροφή των ψαριών. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Αιαντείου και γενικά της Σαλαμίνας λειτουργούν Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας συνολικής ετήσιας δυναμικότητας άνω των 650 τόνων.

• Η προέγκριση χωροθέτησης και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων παρουσιάζουν αναντιστοιχίες

Το ΣτΕ αποδέχτηκε τα επιχειρήματα της νομαρχίας Πειραιά, επισημαίνοντας ότι η επίδικος ιχθυοκαλλιέργεια κατά το χρονικό διάστημα της προέγκρισης της περιβαλλοντικής της αδειοδότησης δεν βρισκόταν εντός εγκεκριμένης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και επομένως η αδειοδότησή της ήταν μη κανονική.

Για την απόφαση του ΣτΕ, η νομαρχία Πειραιά ενημερώνει την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειές της.

Υπενθυμίζεται για το ίδιο ζήτημα, η νομαρχία Πειραιά είχε προχωρήσει πριν από έναν περίπου χρόνο στην επιβολή υψηλότατων προστίμων συνολικού ύψους 245.000 ευρώ σε 12 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι λειτουργούσαν κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους.

«Το κακό με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, από τη Σαλαμίνα έως τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας έχει παραγίνει», τόνισε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και πρόσθεσε: «δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία που έχει αυτή η σπουδαία δραστηριότητα για την χώρα μας και τις θέσεις εργασίας που διασφαλίζει, όμως η λειτουργία τους δεν μπορεί να επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον. Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας φέρει στο ακέραιο η Πολιτεία αφού χωρίς κανέναν χωροταξικό σχεδιασμό, παρακάμπτει τις αρνητικές εδώ και 4 χρόνια γνωμοδοτήσεις μας επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εγκρίνοντας νέες άδειες και εκσυγχρονισμούς μονάδων γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το θαλάσσιο οικοσύστημα του Σαρωνικού σε αργό θάνατο».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!