π-θεσσαλίας-στο-εσπα-νέο-κτίριο-για-αμ-229800
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 21.02.2014 | 16:00

Π. Θεσσαλίας: Στο ΕΣΠΑ νέο κτίριο για ΑΜΕΑ στην Καρδίτσα προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ

Μια νέα υποδομή στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας δημιουργούν στο προσεχές διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Καρδίτσας. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του νέου έργου που αφορά στην επέκταση του “Θεοδωρίδειου” Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, προϋπολογισμού 1.162.693 ευρώ.

Ειδικότερα το έργο αφορά στην ανέγερση τριώροφου κτίσματος με υπόγειο για χρήση του ως Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας συνολικής επιφάνειας 407 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα έργο κοινωνικό, ένα έργο πρόνοιας, για τους ανθρώπους με αναπηρία, προϋπολογισμού 1.162.000 ευρώ, για τη δομή «Ορίζοντες». Πρόκειται για ένα νέο τριώροφο κτίριο με υπόγειο, σε ένα οικόπεδο του Δήμου Καρδίτσας, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες ανάγκες για την διημέρευση, την φροντίδα, την εκπαίδευση και την ανάπαυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είναι ένα έργο χρήσιμο στην κοινωνία, το οποίο έρχεται να «δέσει» με το παλιό κτίριο, καθώς θα υπάρχουν πλέον δύο κτίρια εκεί, ούτως ώστε να παρέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η φροντίδα στα άτομα με αναπηρία. Είναι ένα έργο αποτέλεσμα της συνεργασίας και της συνέργειας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί δημιουργείται μια νέα δομή, γιατί δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα πέφτει χρήμα στην τοπική αγορά».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος τόνισε: «Σήμερα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ένα έργο που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα εδώ λοιπόν να πω, ότι σε μια εποχή που οι κοινωνικές δομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα αυτονόητα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει τη βούλησή της, ότι παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες είναι εδώ και στηρίζει άτομα με ιδιαιτερότητες, άτομα με αναπηρία, που χρειάζονται τη στήριξη όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, αλλά όλων μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, τις τεχνικές υπηρεσίες και όλους όσους συνέβαλαν στο να ενταχθεί ένα τόσο σημαντικό έργο, που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Κώστας Παπαλός μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η ένταξη του έργου “Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” στο ΕΣΠΑ αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, για τους οποίους η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου αποτελούσε αναγκαιότητα.».

Το έργο έχει ως στόχο την ανέγερση ενός τριώροφου σύγχρονου κτιρίου, που θα συμπληρώνει την λειτουργία του υπάρχοντος κτιρίου, ώστε το σύνολο των δύο κτιρίων να στεγάσει τις αυξημένες ανάγκες του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση – «Ορίζοντες», βελτιώνοντας την πρόσβαση σε παροχές υποστήριξης και παροχής συμβουλών σε ανθρώπους με αναπηρία του Δήμου Καρδίτσας.

Το έργο υποβλήθηκε στον 13ο κύκλο υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης και μετά την θετική αξιολόγησή του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας και την σχετική απόφαση του περιφερειάρχη, εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία» με και φορέα υλοποίησης το Δήμο Καρδίτσας.