Θεσσαλία: Σύσκεψη Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Λάρισας ενόψει χειμώνα

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών χιονοπτώσεων & πλημμυρών ενόψει του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε βαρύτητα κυρίως στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, δεδομένου ότι, πέρα από τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων, στις αρμοδιότητες των Περιφερειών έχουν προστεθεί από πέρσι και οι εθνικοί οδικοί άξονες.

Το συντονισμό της συνάντησης είχε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για την λήψη μέτρων ενόψει των πιθανών χιονοπτώσεων & πλημμυρών και ζήτησε τη συνεργασία κι ετοιμότητα όλων των φορέων.

Αναλυτικά οι ενέργειες των Οργάνων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του χειμώνα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες όπως Διεύθυνση Τεχνικών Έργων- ΔΕΥΑ- Δήμοι να μεριμνήσουν για την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών : .

  • Να γίνει ο έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων στις ζώνες δικαιοδοσία τους ( Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους ) .

  • Να κάνουν τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί η κατασκευάζονται (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Δήμοι στις ζώνες ευθύνης τους) .

  • Να προχωρήσει η έκδοση σχετικής απόφασης για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) .

  • Έλεγχος των φρεατίων και καθαρισμός αυτών από τις αντίστοιχες (ΔΕΥΑ η Δήμοι) .

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όταν υπάρχει ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τότε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει άμεσα αφενός μεν τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων , τους Δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες με FAX αλλά και τηλεφωνικά, αφετέρου προς τα ΜΜΕ , ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος από πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη άμεσης επέμβασης μηχανημάτων θα πρέπει να γίνεται άμεσα από τους Δήμους αλλά και από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.

Φυσικά η επέμβαση θα γίνεται στις ζώνες ευθύνης κάθε συναρμόδιας Υπηρεσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας , έχει στην αρμοδιότητα της και το Εθνικό δίκτυο για τις καταπτώσεις από πλημμύρες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες έναντι των πολιτών .

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

  • Να οριστεί εκπρόσωπος από τους Δήμους καθώς και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και να σταλεί με έγγραφο στην Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Λάρισας με τηλέφωνο σταθερό και κινητό για άμεση επικοινωνία ,έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή .

  • Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην χρήση μηχανημάτων αποχιονισμού αλλά και στην ρήψη αλατιού η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι επιζήμια για το περιβάλλον και είναι επιζήμια για την σημερινή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα .

  • Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα στο Εθνικό δίκτυο στην συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο .

  • Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους μας για την σειρά που θα γίνει ο αποχιονισμός .

ΔΕΗ – ΟΤΕ

Έλεγχος στις υπέργειες γραμμές ειδικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που υπάρχει πιθανότητα έντονης χιονόπτωσης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εκτροπή της κυκλοφορίας όταν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα ,ειδικά για αυτό το θέμα θα πρέπει να ενημερώνονται οι κατά τόπους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων ότι πρόσβαση θα έχουν οι εμπλεκόμενοι όπως :

Πολιτική Προστασία , οι συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και οι εθελοντικές οργανώσεις και να μην δημιουργούνται οργανωτικά προβλήματα .

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξε και ευχόμαστε να υπάρξει άριστη συνεργασία και στο άμεσο μέλλον , αλλά στον αποχιονισμό εμπλέκεται μόνο το τμήμα της ΕΜΑΚ με το οποίο συνεργαστήκαμε και στο παρελθόν με άριστα αποτελέσματα .Σε περίπτωση βέβαια πλημμυρών είναι υπεύθυνη για την άντληση των υδάτων κυρίως σε κατοικίες εντός των οικισμών .

ΣΤΡΑΤΟΣ

Να ορισθούν δύο άτομα ( τακτικό – αναπληρωματικό) υπεύθυνα για την μέριμνα προς χρήση των Μηχανημάτων του Στρατού (διαδικασίες αδειοδότησης) σε οποιαδήποτε θέση των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας , όταν έχουμε μεγάλο ύψος χιονιού η έντονες πλημμύρες .

Ο υπεύθυνος αυτός θα είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα και θα ενημερώνεται από τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων . Ο στόχος θα είναι να ξεπεραστούν εμπόδια και η διαδικασία να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ

Οι δασικές Υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στην διαδικασία αποχιονισμού & πλημμυρών αλλά με την εμπειρία που διαθέτουν μπορούν να συνδράμουν εάν και εφόσον χρειασθεί . Θα πρέπει όμως κατά την διάρκεια του χειμώνα να προετοιμασθούν κατάλληλα έτσι ώστε να συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες και να ζητήσουν τα ανάλογα χρήματα από τα συναρμόδια Υπουργεία για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών , καθαρισμός δασικών δρόμων κλπ.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο θεσμός των εθελοντικών οργανώσεων , οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας , με πρωταγωνιστικό ρόλο .

Οι εθελοντικές οργανώσεις κυρίως μέχρι σήμερα συμμετείχαν σε περιπόλους για την πυροπροστασία των δασών στους ορεινούς όγκους.

Δηλώσεις Αγοραστού

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε χαρακτηριστικά: «Έχουμε να επιτελέσουμε το πιο δύσκολο έργο, στην πιο δύσκολη χρονικά στιγμή. Στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας υπάρχει ένα οδικό δίκτυο 5.000 χλμ. χωρίς να λάβουμε από την κεντρική εξουσία τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρησή του. Παρόλα ταύτα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν κι ακόμη παραπάνω, με γνώμονα την αλληλεγγύη, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που οι Δήμοι δεν έχουν πόρους ή και το ίδιο το κράτος είναι δυσκίνητο, για να δράσουμε ουσιαστικά όπου παραστεί ανάγκη… Ως γνωστόν ο χειμώνας φέρνει όπως πάντα χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως, έχουμε ήδη προχωρήσει τόσο στη διαδικασία κατανομής των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όσο και στις επαφές για συνεργασία με ιδιώτες σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, αλλά και στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών, όπως είναι το αλάτι. Παράλληλα, έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται και άλλα».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!