Θεσσαλία: 48ωρο λουκέτο στην περιφέρεια για τη διαθεσιμότητα-απολύσεις

Στο κλείσιμο των υπηρεσιών της για δύο ημέρες, 21 και 22 Νοεμβρίου, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντιδρώντας στις διατάξεις του «μνημονίου 3» για τις περικοπές στην Αυτοδιοίκηση και τη διαθεσιμότητα – απολύσεις των υπαλλήλων. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο, καλώντας παράλληλα την ΕΝΠΕ να προχωρήσει σε άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μιλώντας στο ΠΕΣΥ, τόνισε πως η περιφέρεια στηρίζει όλους τους εργαζομένους της ΙΔΑΧ ΔΕ, οι οποίοι είναι χρήσιμοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αναλυτικότερα:

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «Εμείς στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε αποφασίσει.

  • Απερίφραστα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους ανθρώπους που χάσανε και χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

  • Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα τους αρωγοί σε κάθε αγώνα τους συμπαραστάτες σε κάθε δίκαια διεκδίκηση τους για τι πιστεύουμε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα.

Ειδικότερα τώρα για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

  • Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι χρήσιμοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες τους.

  • Η επιλογή των ονομάτων τους έγινε χωρίς την παραμικρή αξιοκρατική προσέγγιση.

  • Τα ονόματα υπήρχαν ήδη μετά την σχετική απογραφή στο υπουργείο το οποίο και τους έχει θέσει σε διαθεσιμότητα με νόμο στη Βουλή».

Όπως τόνισε ο Κ. Αγοραστός, οι αιρετές περιφέρειες -και ιδιαίτερα η περιφέρεια Θεσσαλίας- έχουν συμβάλλει όσο κανείς άλλος φορέας, στην εθνική προσπάθεια μείωσης του χρέους, εφαρμόζοντας ασφυκτικές μεθόδους εξορθολογισμού της οικονομικής τους διαχείρισης , μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες κατά 45% και τις επενδυτικές δαπάνες κατά 65%.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πάρθηκε για το ζήτημα αυτό έχει ως εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την 19/11/2012 με αφορμή την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4093/2012 για την διαθεσιμότητα αποφάσισε τα εξής:

1. Εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε άνεργο του τόπου μας είτε προέρχεται από τον ιδιωτικό, είτε ενδέχεται να προκύψει από το δημόσιο τομέα γιατί η ανεργία λειτουργεί αθροιστικά και ταλανίζει τον κοινοτικό ιστό, πολλαπλασιάζοντας την οικονομική ύφεση με ανατροφοδότηση του προβλήματος.

2. Πρόκειται για μία αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης των εργαζομένων ή του έργου που προσφέρουν όπως συνέβη και με την παρωδία της πρώτης εφεδρείας.

3. Παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος.

4. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους χειμαζόμενους πολίτες. Και το καταφέρνει, παρά την παρατεταμένη στέρηση ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικών πόρων, χάρη και στους υπαλλήλους που τώρα απειλούνται, ακόμα και με απολύσεις.

5. Οι Περιφέρειες στα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχουν συμβάλλει από μόνες τους στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%, ενώ έχουν επωμισθεί και τις βίαιες περικοπές των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) κατά 60%. Την ίδια ώρα το Κεντρικό Κράτος αδυνατεί να περικόψει τις σπατάλες του, καταφεύγοντας στην εύκολη λύση των περικοπών στις Περιφέρειες.

6. Ζητάμε να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφαση για διαθεσιμότητα και μεταφορά των υπαλλήλων ΟΤΑ κάθε βαθμού.

7. Να μην συμπράξει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

8. Να μην υπογράψει κανένας αιρετός διαπιστωτικές πράξεις για διαθεσιμότητα υπαλλήλου χωρίς τη συναίνεση του ιδίου του υπαλλήλου.

9. Καλούμε την ΕΝΠΕ να συντονίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Περιφερειών και κλείνουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη 21 και 22/11/2012.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!