Τατούλης VS «ανεύθυνων δημάρχων» για παράταση λειτουργίας των χωματερών - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Τατούλης VS «ανεύθυνων δημάρχων» για παράταση λειτουργίας των χωματερών

Για «ανεύθυνη συμπεριφορά  κάποιων δημοτικών Αρχών που ζητούν από την περιφέρεια να δώσει παράταση στη λειτουργία της  ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων ΧΑΔΑ μετά από τις 30 Ιουνίου 2012», κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορμή, όπως σημειώνει, την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πολιτών εξαιτίας αυτού του γεγονότος και των προστίμων που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των δήμων.

Προς απoκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να µη δημιουργείται σύγχυση στους πoλίτες, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διευκρίνισε ότι η παύση λειτουργιάς των ΧΑΔΑ µέσα στο α’ εξάμηνο του 2012 αποτελεί ρητή δέσμευση της Eλληνικής Κυβέρνησης κατ’ εφαρμογή της καταδικαστικής για τη χώρα µας απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στην υπόθεση C502/03. «Μετά την ημερομηνία αυτή προβλέπονται σε εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου αυστηρότατα πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν από την ΕΕ για κάθε ένα ΧΑΔΑ που θα λειτουργεί. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παράταση θα μπορούσε να δοθεί μόνο μετά από απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι με απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ψευδώς διαδίδεται», σημειώνει ο περιφερειάρχης.

«Η παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που οι εκπρόσωποι των δήμων ψήφισαν το 2010 βασίζεται στην εγκατάσταση 12 δεματοποιητών τους οποίους έχει ήδη προμηθευτεί η Περιφέρεια. Η υποχρέωση των Δήμων, του ΦΟΣΔΑ, και της ΠΕΔ  είναι παρά τη βαρύτατη αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι σήμερα αντί να καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες να μεριμνήσουν ωε οφείλουν από τη νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ για τη χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα», υπογραμμίζει, πρόστιμα ωστόσο που ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει δηλώσει ρητά στην aftodioikisi.gr ότι δε θα τα πληρώσει.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους δήμους στην εγκατάσταση και αδειοδότηση της λειτουργίας των δεματοποιητών ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος Ανάπτυξη» τους απαραίτητους πόρους για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ η οποία θα ξεκινήσει σύντομα. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί και αποκατασταθεί το περιβάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα προστατευθούν οι πολίτες από τα πρόστιμα  που θα οφείλονται αποκλειστικά στην αδράνεια των Δημοτικών Αρχών.

Παράλληλα , η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προχωράει στο Διεθνή Διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για την επιλογή αναδόχου για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.


Για την «κόκκινη κάρτα» Τατούλη και Κομισιόν στην παράταση και στην ΠΕΔ Πελοποννήσου για τις χωματερές, εδώ.

Για το τι είχε δηλώσει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για την παράταση στη λειτουργία των ΧΑΔΑ, τον ΠΕΣΔΑ και τους δεματοποιητές, εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!