Τατούλης: Μας ακολουθεί ο Σγουρός στο θέμα των σκουπιδιών

Την εκτίμηση ότι η λύση που δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί πιλότο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολο των περιφερειών της χώρας, ακόμα και από την Περιφέρεια Αττικής, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη συζήτηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, χθες. Και αυτό, διότι, όπως είπε, «το πρόγραμμά μας για τη συνολική και οριστική διαχείριση των αστικών αποβλήτων έχει γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την διυπουργική επιτροπή, αλλά και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές δομές».

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως λάθος πολιτικό συμβολισμό την καταφυγή στον Πρωθυπουργό «για να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόβλημα είναι δικό μας, εμείς θα το λύσουμε», ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όλους όσοι διαχειρίζονται, χωρίς άδεια, στερεά απόβλητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι θα ληφθούν και νομικά και οικονομικά μέτρα.

Ο περιφερειάρχης προσέθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη αυτού του τόπου δεσμευθήκαμε ότι θα εφαρμόσουμε εντός αυτής της προγραμματικής περιόδου την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, όλων των ειδών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που θα το έχει επιτύχει».

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο ζήτημα του κόστους της τελικής διαχείρισης, το οποίο, όπως ανέφερε, θα κυμαίνεται στο μισό του σημερινού κόστους μεταφοράς, μετά και τη διασφάλιση και εκχώρηση του απαιτούμενου ποσού από το ΕΠΠΕΡΑΑ, μετά τη συμφωνία με τη διυπουργική επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με την ενημέρωση του περιφερειάρχη, βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, μετά την οποία θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την επίμονη και επίπονη εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μετατραπεί από το αρνητικό παράδειγμα της χώρας στο πρότυπο της καθαρής και αειφόρου Περιφέρειας, μετατρέποντας το μειονέκτημά της αυτό σε πλεονέκτημα και δημιουργώντας οικονομία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την ολοκληρωμένη πολιτική της, θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα αναπτύξει την πράσινη οικονομία και μάλιστα σε τομείς που μέχρι χθες σπαταλούνταν τεράστια ποσά», υπογράμμισε ο Π. Τατούλης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανακοίνωσε ότι το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα επιτραπεί η λειτουργία ελαιουργείων τριών φάσεων και αναφέρθηκε στην αδειοδότηση μονάδας διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων, στις δύο αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και στην προετοιμασία τριών ακόμα, στην επένδυση αμερικανικών κεφαλαίων για τη διαχείριση της λυμματολάσπης και των αποβλήτων των ελαιουργείων, καθώς και στην πολιτική για τη διαχείριση της βιομάζας των δασών.

Τόνισε ιδιαίτερα τη σταθερή και επίμονη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για σεβασμό της νομιμότητας και εφαρμογής του σχεδίου της και εξέφρασε τη χαρά του για την πλήρη αφομοίωση από το Δήμο της Τρίπολης του τρίπτυχου του σχεδίου δεματοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.

 

Διαβάστε επίσης:
Σκουπίδια: Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου τα κονδύλια από το ΕΠΠΕΡΑΑ

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ Η «ΝΕΑ-ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Σκουπίδια Πελ/νήσου: Πέντε οι μνηστήρες για τη Β’ φάση του διαγωνισμού
Π. Πελοποννήσου: Μέσω ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση της διαχείρισης των σκουπιδιών

Σγουρός: Θα προχωρήσουν κανονικά τα εργοστάσια για τα σκουπίδια μέσω ΣΔΙΤΕΔΣΝΑ: Στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων τα εργοστάσια σκουπιδιών
ΕΔΣΝΑ: Εγκρίθηκε η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής μέσω ΣΔΙΤ

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!