Τα «έξυπνα» φανάρια παρουσίασε ο Π.Ψωμιάδης

Τα «έξυπνα φανάρια», μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα, στις 10.30 το πρωί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Είμαστε η πρώτη και μοναδική έως τώρα Νομαρχία στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αισθητήρες-ραντάρ των 15 «έξυπνων φαναριών», που έχουν ως άμεσο στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού στο οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης. «Μέσα στο 2008 θα τοποθετηθούν επιπλέον αισθητήρες στις περιοχές όπου εντοπίζονται προβλήματα από ομίχλη και χιονοπτώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας», πρόσθεσε ο Νομάρχης.

Τα «έξυπνα φανάρια» είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που εκπόνησε η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας για τις ανάγκες του οδικού δικτύου της αρμοδιότητάς της, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία πεζών και οδηγών και να συμβάλλει στη δημιουργία «πράσινου» κύματος στις ώρες αιχμής.

Τα «έξυπνα φανάρια» είναι τοποθετημένα σε 15 σημεία αιχμής και επικινδυνότητας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, τα 15 «έξυπνα» φανάρια βρίσκονται:

– Στους 5 σηματοδότες-κόμβους της Περαίας

– Στο οδικό τμήμα της οδού Θεσσαλονίκης προς Μηχανιώνα από τον κόμβο του «Καζίνο» μέχρι τον κόμβο του Ν. Ρυσίου

– Στον ιδιαίτερα φορτισμένο και κορεσμένο κυκλοφοριακό κόμβο Θεσσαλονίκης-Θέρμης-Πανοράματος

– Στον κόμβο της βίλας «Ριτζ»

Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης των «έξυπνων φαναριών» ήταν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Τόσκας, ο Υποδιοικητής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μπλετσογιάννης, ο διοικητής Τροχαίας Θέρμης Θωμάς Γέρμανος και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Μπλετσογιάννης σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στη μεγάλη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας της Νομαρχίας, που αφενός διευκολύνει τους οδηγούς και αφετέρου έχει άρει την ανάγκη για παρουσία τροχονόμου στο σημείο.

Στα «έξυπνα» φανάρια λειτουργεί σύστημα τηλεπαρακολούθησης των εγκαταστάσεων, που δημιουργεί «πράσινο» κύμα στις ώρες αιχμής, καθώς ρυθμίζει τους σηματοδότες ανάλογα με το πλήθος των οχημάτων που εντοπίζει το ραντάρ.

Επίσης, το σύστημα εγγυάται την ασφαλέστερη διέλευση πεζών και οχημάτων, ειδικά έξω από τα σχολεία, αφού μετατρέπει αυτομάτως σε κόκκινο το φανάρι, όταν η ταχύτητα του διερχόμενου οχήματος ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ταυτόχρονα, η τηλεπαρακολούθηση εξασφαλίζει τη συντήρηση και την επαναφορά της λειτουργίας των φαναριών σε ελάχιστο χρόνο, σε περιπτώσεις βλαβών, οδικών ατυχημάτων και καμένων λαμπτήρων, καθώς επιτρέπει τον άμεσο προσδιορισμό βλαβών και την επισκευή τους στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης συνεισφέρει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, πετυχαίνοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ήδη την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 25% η «κατάληψη οδοστρώματος», γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 25% η ταχύτητα διέλευσης των οχημάτων, παρά την παράλληλη ραγδαία αύξηση του αριθμού τους.

Χάρη στο σύστημα της τηλεπαρακολούθησης, τα «έξυπνα» φανάρια επεμβαίνουν διορθωτικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, λαμβάνοντας στοιχεία κίνησης των οχημάτων σε 24ωρη βάση με στόχο την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!