Στον… αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η μεταφορά μαθητών ΑμεΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας με την οποία προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών ΑμεΑ, κινδυνεύει από το Σεπτέμβριο να βρεθεί στον…αέρα λόγω λανθασμένων χειρισμών του υπουργείου, απέστειλε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Αιτία της έγγραφης παρέμβασης του νομάρχη Πειραιά υπήρξε επιστολή του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, η οποία απεστάλη προς όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας με την οποία οι νομαρχίες καλούνται να προχωρήσουν στη μεταφορά των μαθητών ΑμεΑ, γεγονός όμως που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον Ν. 3748/2009, που η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες, και αναθέτει τη μεταφορά των μαθητών ΑμεΑ στις σχολικές επιτροπές των δήμων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 26 του Ν. 3748/2009 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 αναφέρεται ότι «η μεταφορά μαθητών με αναπηρία ή με εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την έννοια του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, διενεργείται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων που ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή, είτε με μισθωμένα μεταφορικά μέσα που πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση της μίσθωσης επιτρέπεται στις οικείες σχολικές επιτροπές να αναθέτουν απευθείας τη μεταφορά των μαθητών αυτών σε ιδιώτες ή εταιρείες παροχής μεταφορικών ή άλλων υπηρεσιών, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα».

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μίχας, δεν μπορεί μετά από 3 και πλέον μήνες από την ψήφιση της νέας διάταξης, το υπουργείο να ζητά να ξανα – αναλάβουν οι νομαρχίες την ευθύνη μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ και μάλιστα δι’ ενός απλού εγγράφου. Υπογραμμίζει δε ότι εάν το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί η όλη διαδικασία για τη μεταφορά μαθητών ΑμεΑ να επανέλθει στην αρμοδιότητα των νομαρχιών θα πρέπει, όταν ανοίξει η Βουλή, να ψηφιστεί νεότερη νομοθετική διάταξη, που θα ανακαλεί την προηγούμενη, γιατί απλά έγγραφα δεν αναιρούν τους νόμους. Άλλωστε, χωρίς σαφή νομοθετική διάταξη, είναι βέβαιο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που διενεργεί τον προσυμβατικό έλεγχο, δεν πρόκειται να εγκρίνει συμβάσεις διαγωνισμών για τις οποίες οι νομαρχίες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε ψήφιση νεότερης νομοθετικής διάταξης με το άνοιγμα της Βουλής, ο κ. Μίχας επισημαίνει ότι θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με τη μεταφορά των μαθητών να τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και προβλέπουν για τη δημοσίευση του διαγωνισμού, υποχρεωτική προθεσμία 52 ημερών και απαγόρευση διενέργειας διαγωνισμών από 5 έως 20 Αυγούστου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η νομαρχία Πειραιά είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το υπουργείο ότι με τον νόμο αυτό το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών ΑμεΑ δεν επιλυόταν, αλλά απλά μετατοπίζονταν στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του υπουργείου σας να διορθώσει το αρχικό του σφάλμα. Τα λάθη όμως δεν διορθώνονται με νέα λάθη», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του και προσθέτει: «προσπάθειες μετατόπισης ευθυνών στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας από ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν για τη μεταφορά των μαθητών ΑμεΑ τη νέα σχολική περίοδο, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!