Στο ΣτΕ η Νομαρχία Πειραιά για μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Στο ΣτΕ η Νομαρχία Πειραιά για μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους

Νομαρχία Πειραιά: Να ακυρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής με την οποία εκχωρείται η αρμοδιότητα συντήρησης βασικών οδικών αξόνων χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συνοδευτεί από τους απαιτούμενους πόρους από την Κυβέρνηση, ζητά με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Νομαρχία Πειραιά.
Στο κείμενο της προσφυγής υπογραμμίζεται ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους είναι αντισυνταγματική καθώς η παρ. 5 του άρθρου 102 του Συντάγματος ξεκάθαρα ορίζει ότι «κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».
Μετά την ψήφιση του Ν. 3481/2006 και την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής στην αρμοδιότητά της Νομαρχίας Πειραιά περιήλθε για πρώτη φορά η συντήρηση βασικών κεντρικών αστικών οδικών αξόνων στον Πειραιά, ενώ παρέμεινε και μέρος του οδικού δικτύου της Τροιζηνίας, όλα μαζί συνολικού μήκους 90 χλμ.
Πρόκειται για δρόμους εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων, που διαθέτουν πολλές λωρίδες κυκλοφορίας, επιβαρύνονται καθημερινά με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ λόγω των ειδικών τους τεχνικών χαρακτηριστικών απαιτούνται συνεχείς εργασίες συντήρησης και επίβλεψης που αφορούν όχι μόνο στην οδοποιία τους, αλλά και στον ηλεκτροφωτισμό, στη σήμανση, στις διαγραμμίσεις, στη συντήρηση των νησίδων.
Το κόστος της συντήρησής τους εκτιμάται από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά σε 10 εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «η συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση είναι απαξιωτική. Εδώ δεν μιλάμε για μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά για μετατόπιση ευθυνών. Εδώ και μήνες διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτήν την απαράδεκτη τακτική και ζητάμε την διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων με αλλεπάλληλες επιστολές, τόσο προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩδΕ, όσο και προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακολουθήσει κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε ποινικές και αστικές ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας απέναντι στους πολίτες, γιατί δεν θέλουμε να εμπλακούμε στο προσφιλές για την Κυβέρνηση παιχνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!