Στο Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 έργο ανάπλασης-Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στο Δ. Ηρακλείου

Την ένταξη του έργου στο Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 για την «Ανάπλαση-Βιοκλιματική Αναβάθμιση της Οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Δήμου Ηρακλείου» με προϋπολογισμό 1.161.500,00 ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στην σημερινή υπογραφή της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) στη Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη και το στέλεχος της υπηρεσίας Μαρία Γιατρομανωλάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στη πόλη του Ηρακλείου, ενώ αναμένονται να ενταχθούν και άλλα σημαντικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης στο πρόγραμμα «Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» στους δυο μεγαλύτερους δήμους του νησιού σε Ηράκλειο και Χανιά. Μάλιστα στα Χανιά έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του προγράμματος (Αποκατάσταση Ρολογιού Δημοτικού Κήπου Χανίων) και αναμένονται προς ένταξη και άλλων σημαντικών έργων.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την πλευρά του ανέφερε, ότι, «Η ανάπλαση της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα αναβαθμίσει την αισθητική και την λειτουργικότητα σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης. Έχει αξία να σημειώσουμε,  ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη παρέμβαση αλλά για ένα έργο απολύτως ενταγμένο στον ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει μέσω της δημόσιας διαβούλευσης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (BAA).

Μαζί με τα υπόλοιπα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Ανάπλαση του Σταυρού, η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, οι παρεμβάσεις στα Ενετικά Τείχη, η δεύτερη φάση της Αποκατάστασης στον Κόλπο του Δερματά, κ.α.  αλλάζουμε το Ηράκλειο, με σχέδιο και με στόχο να το καταστήσουμε μια πόλη σύγχρονη, φιλική προς όλους και με διαρκή βελτίωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, η οποία  να σέβεται και να αναδεικνύει τα μνημεία και την ιστορία της».

Το έργο

Το έργο «Ανάπλαση – Βιοκλιματική αναβάθμιση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου» που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου αφορά τη διαμόρφωση – ανάπλαση μιας από τις πλέον σημαντικές αρτηρίες της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου (εντός τειχών) που θα βοηθήσει σε συνέχεια της ανάπλασης της Λ. Ν. Πλαστήρα, στην ορθότερη οργάνωση της κυκλοφορίας περιοχών αμέσως έξω από τα τείχη όπως στη Χανιόπορτα και τον παραλιακό δρόμο. Ο δρόμος αυτός, εκτός του ότι αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα είναι και το φυσικό όριο μεταξύ του ενετικού τείχους και της παλιάς πόλης όπου συγχρόνως φιλοξενούνται μαζί με τη συνέχειά του τη λεωφ. Ν. Πλαστήρα διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως μουσεία σε πύλες, θέατρα ή κινηματογράφος σε χαμηλές πλατείες καθώς και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τον έναντι χώρο αυτού (πλ. Παναγίας Φανερωμένης).

Στόχοι του έργου είναι: η ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του ενετικού τείχους που συντελείται με τη σύγχρονη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων, η εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή και η ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων που υπάρχουν σε αυτήν την οδό με τις διάφορες περιοχές της πόλης εντός και εκτός των τειχών.

Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία εγκρίθηκε με την υπ΄αρ. 81/2017 Απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ 3318/Β/21-9-2017) και τα σχέδια της μελέτης, η Αρχ. Μακαρίου συνεχίζει να είναι διπλής κατεύθυνσης καθ΄όλο το μήκος της με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα. Για την οδική ασφάλεια κατά μήκος της οδού δεν προτείνονται ανοίγματα της νησίδας και διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με την οδό Σκουλάδων.

Αντικαθίσταται ο ασφαλτοτάπητας σε όλο το μήκος της οδού, διαμορφώνονται  νησίδες, θέσεις στάθμευσης, πεζοδρόμια που πληρούν τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμΕΑ. Εκσυγχρονίζεται ο αστικός εξοπλισμός, τοποθετούνται νέα φωτιστικά  led, ενισχύεται το πράσινο με τη φύτευση νέων δέντρων.  Κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι εναρμονισμένα με αυτά που έχουν επιλεγεί σε άλλες περιοχές της παλιάς πόλης και ειδικότερα με αυτά της λεωφ. Ν. Πλαστήρα ώστε να διατηρηθεί το ενιαίο ύφος με τις υπόλοιπες διαμορφώσεις που έχουν υλοποιηθεί σε διάφορα σημεία της.

Η διαμόρφωση του εν λόγω δημόσιου χώρου βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού των υπαιθρίων αστικών χώρων και λαμβάνει υπόψη της τα τοπικά χαρακτηριστικά περιβάλλοντος και τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής με σκοπό την αισθητική και τη λειτουργική ανάπλασή του.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!