στην-τσαγκαράδα-η-ημέρα-του-πολίτη-316889
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 29.06.2009 | 00:00

Στην Τσαγκαράδα η “Ημέρα του Πολίτη”

Στο δημαρχείο Μουρεσίου στην Τσαγκαράδα βρέθηκε σήμερα ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, συνοδευόμενος από τους αντινομάρχες Ηλία Ξηρακιά και Νίκο Ντίτορα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της νομαρχιακής Αρχής για την καθιέρωση «Ημέρας Πολίτη στους περιφερειακούς δήμους του Νομού Μαγνησίας».
 
Ο νομάρχης δέχτηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κατοίκους του Ανατολικού Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής για να ακούσει τα αιτήματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.

Η ΝΑΜ αποκεντρώνει τη διαδικασία της «ημέρας του πολίτη» με μια σειρά επισκέψεων των νομαρχιακών κλιμακίων στα διάφορα σημεία του νομού. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να διευκολυνθεί η επαφή της τοπικής κοινωνίας με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, να εντοπισθούν τυχόν προβλήματα, να εξευρεθούν άμεσες λύσεις και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αρχικά ο νομάρχης και ο αντινομάρχης, κ. Ξηρακιάς ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους πολίτες για τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου, επισημαίνοντας ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία όχι μόνο σε ότι αφορά την αθρόα συμμετοχή, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα του διαλόγου και την ειλικρίνεια των προτάσεων που ακούστηκαν στις παρεμβάσεις των συνέδρων.

Ο κ. Ξηρακιάς σημείωσε ότι το Πήλιο αποτελεί τον πλούτο και το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής μας και ότι η έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης, η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου και μηχανισμών ελέγχου, η έντονη ανοικοδόμηση σε συνδυασμό με την εκτεταμένη επέκταση των ορίων των οικισμών, η έλλειψη χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων και η αυθαίρετη δόμηση, είναι σήμερα οι μεγάλες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία του Πηλίου. Επιπλέον, τόνισε ότι οι τελικές προτάσεις της νομαρχίας και του ΤΕΕ θα αποτελέσουν πλέον το πλαίσιο διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας προς το ΥΠΕΧΩδΕ. 

                              Έντονη κριτική στο ΣΧΟΟΑΠ Μουρεσίου

Σε ερώτηση κατοίκων για το χωροταξικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Μουρεσίου, ο αντινομάρχης σημείωσε το γεγονός ότι πράγματι στο συνέδριο και στο πλαίσιο της εισήγησης, με θέμα «Σχολιασμός ΣΧΟΟΑΠ Πηλίου: Προβλήματα – Προοπτικές», ασκήθηκε έντονη κριτική για τις προτάσεις της εν λόγω μελέτης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή για το μελλοντικό σχεδιασμό των οικισμών του Πηλίου, καθώς και ότι το ΥΠΕΧΩδΕ εξέδωσε ένα κείμενο, οι θέσεις του οποίου ανατρέπουν πλήρως τον εν λόγω σχεδιασμό.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Μουρεσίου, κ. Λεβέντης, στην παρέμβασή του, ήρθε σε αντιπαράθεση με στέλεχος του ΥΠΕΧΩδΕ που παρουσίασε το ζήτημα, τονίζοντας ότι τόσο το υπουργείο όσο και η νομαρχία δεν έχουν αρμοδιότητα γνωμοδότησης κατά την εκπόνηση των ΣΧΟΟΑΠ, επομένως δήλωσε ότι δεν δέχεται κριτική για το θέμα αυτό. Ο αντινομάρχης συμπλήρωσε ότι στις ρυθμίσεις των ΣΧΟΟΑΠ και των ΓΠΣ εμπεριέχεται το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της αρμοδιότητας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ενώ ο νομάρχης επισήμανε ότι άμεσα ενεργοποιείται η επιτροπή συντονισμού εκπόνησης και εφαρμογής των ΣΧΟΟΑΠ που είναι αρμοδιότητα της ΝΑΜ.

Στη συνέχεια, τέθηκε από κατοίκους το θέμα του αυξημένου κόστους κατασκευής της στέγης στο Πήλιο ως υποχρέωση της πολιτείας, στο πλαίσιο διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Πηλίου. Ζήτησαν επίσης να απαγορευτεί η κατασκευή πισίνας στο Πήλιο, επειδή εκτός της λειψυδρίας που υπάρχει, όπως είπαν, δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο νομάρχης απάντησε ότι η επιδότηση είναι στις προτάσεις της ΝΑΜ. 

                       Καμία καθυστέρηση στο δρόμο Χάνια-Κισσός

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των διάσπαρτων διαφημιστικών πινακίδων κατά μήκος του οδικού δικτύου που «ρυπαίνει» το φυσικό περιβάλλον και ο νομάρχης τόνισε ότι το πρώτο βήμα της ΝΑΜ για τη σωτηρία του Πηλίου είναι η «εξυγίανση» των πινακίδων, οι οποίες θα πρέπει να είναι ομοιόμορφες, ώστε να εξασφαλισθεί η αισθητική αποκατάσταση του τοπίου και μάλιστα ζήτησε την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να επιτευχθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από το νομάρχη και τον κ. Ξηρακιά για την πορεία του έργου «Χάνια-Κισσός». Ο νομάρχης τόνισε ότι «στην ουσία είναι ένα έργο που «νεκραναστήθηκε» με πρωτοβουλία της νομαρχίας και με χρηματοδότηση από το ταμείο της περίπου 1,5 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου, τη στιγμή που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το είχαν «ξεγραμμένο». Ο νομάρχης δήλωσε ότι τα εγκαίνια του έργου, που θα γίνουν σε λίγες ημέρες, αποτελούν άθλο για τη νομαρχία.

Ο κ. Ξηρακιάς σημείωσε ότι είναι αδικαιολόγητη η κριτική που ασκείται σε βάρος της ΝΑΜ για καθυστέρηση, αφού όπως είπε, είναι ένα έργο που, ενώ καρκινοβατούσε τα 10 τελευταία χρόνια, κατασκευάσθηκε ουσιαστικά στα 2,5 τελευταία χρόνια με υπερπροσπάθειες όλων όσων συμμετείχαν (Υπηρεσίες, Ανάδοχος κλπ.). Επεσήμανε δε ότι, μετά τη θεομηνία του 2008, απαιτήθηκε πρόσθετος χρόνος και για την αποκατάσταση ζημιών και για τη σύνταξη πρόσθετων γεωτεχνικών μελετών για τη στήριξη των κατολισθήσεων.

Μπροστά στην ποιότητα της κατασκευής ενός έργου τόνισε με έμφαση ο αντινομάρχης δεν χωρούν κριτικές για μικρές παρεκκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα γιατί είναι σε βάρος του έργου και του κοινωνικού συνόλου που θα αναλάβει στη συνέχεια το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. 

Επίσης, τονίσθηκε από κατοίκους ότι παρατηρούνται μικρο-καταπτώσεις στην περιοχή του Μυλοποτάμου, λόγω διάβρωσης των βράχων από το θαλασσινό νερό και ζητήθηκε η στήριξη της νομαρχίας, ώστε να τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ, ενώ άλλος κάτοικος κατάγγειλε τη διάνοιξη νέου δρόμου, χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Για το θέμα αυτό, ο κ. Ξηρακιάς σημείωσε ότι απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων χωρίς εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Τέλος, ζητήθηκε από το νομάρχη να στηρίξει την προσπάθεια της ψηφιακής τάξης στο δημοτικό σχολείο Τσαγκαράδας και εκείνος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νομαρχία, στην προσπάθειά της να συντονίσει τις δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης στο νομό, έχει ήδη προβεί σε ενέργειες και συγκεκριμένα έχει ήδη ενημερώσει για το θέμα, καθώς και για τις προθέσεις της ΝΑΜ τόσο τον πρόεδρο της δημοκρατίας όσο και τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σχετικές επιστολές.