Στην Πνύκα η «Άμεση δημοκρατία»

Τις απόψεις τους για το θεσμό της Άμεσης δημοκρατίας εξέφρασαν το απόγευμα στο σημείο που αναπτύχθηκε η Αθηναϊκή δημοκρατία, τον ιερό λόφο της Πνύκας, ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του νομάρχη της Αθήνας Γιάννη Σγουρού, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι «εδώ που οι Αθηναίοι έπαιρναν τις αποφάσεις τους, στον ιερό λόφο της Πνύκας όπου αναπτύχθηκε η Αθηναϊκή δημοκρατία θα ακουστεί και σήμερα ο λόγος της δημοκρατίας , ένας λόγος που εμπνέεται από ελληνικό πνεύμα και τη θεωρία του χρυσού μέτρου».

«Η σύγχρονη και η αυριανή τεχνολογία κάνουν εφικτή τη μαζική γνώση και τη διαβούλευση σε αληθινό χρόνο . Είναι βέβαιο ότι στις επόμενες δεκαετίες η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θα δίνει όλο και περισσότερο τη θέση της σε θεσμούς και λειτουργίες Άμεσης δημοκρατίας. Ας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής δημήτρης Σιούφας.

Την άποψή ότι χρειαζόμαστε μια δημοκρατία που θα εξισορροπεί τις κοινωνικές αντιθέσεις και θα φιλοδοξεί να τις εξαφανίσει, υποστήριξε ο Απόστολος Κακλαμάνης: «Στις κοινωνίες μας δεν υπάρχουν πια μόνο πλούσιοι και φτωχοί , η ένταξη του κάθε πολίτη σε μια κοινωνική ομάδα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της θέσης του στην πυραμίδα της παραγωγής. Η δημοκρατία που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η δημοκρατία του παραδείγματος», πρόσθεσε.

«Σήμερα οι συσχετισμοί δύναμης μετατοπίζονται όχι προς όφελος του πολίτη ή της κοινωνίας και των θεσμών. Ισχύει πάντα η θεώρηση του Μαρξ ότι η εξέλιξη των κοινωνιών θέτει στην ημερήσια διάταξη προβλήματα για την επίλυση των οποίων έχουν προετοιμαστεί οι όροι. Το πρόβλημα της δημοκρατίας γίνεται σήμερα πιο σύνθετο και έντονο σε συνθήκες υπερεθνικών ενώσεων που περιθωριοποιούν το εθνικό κράτος και δεσμεύουν τη διακυβέρνησή του», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση