Στ. Αρναουτάκης: Η Κρήτη μπορεί να καταστεί κέντρο διεθνών παραγωγών

Το επιτυχημένο φεστιβάλ κινηματογράφου στο τόπο μας κάθε χρόνο εδραιώνεται όλο και περισσότερο ως θεσμός και μπορεί η Κρήτη με επίκεντρο τα Χανιά να καταστεί κέντρο διεθνών παραγωγών, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κηρύσσοντας τα εγκαίνια του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, φορέων της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, σκηνοθετών, πρωταγωνιστών, ηθοποιών, εκπροσώπων του πολιτισμού και πλήθους κόσμου. Τα εγκαίνια έγιναν στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το οποίο θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ με περισσότερες από 150 ταινίες έως της 4 Νοεμβρίου.

Πρεμιέρα στο φεστιβάλ έκανε η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» που γυρίστηκε στην Κρήτη, με παρόντες τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, τη σεναριογράφο-συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, τους πρωταγωνιστές αλλά και τους δεκάδες ηθοποιούς οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη, και όλους όσους στήριξαν το φεστιβάλ και την ταινία.

Στην σημαντικότητα του θεσμού του φεστιβάλ αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο διευθυντής του φεστιβάλ Μαθιός Φραντζεσκάκης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο παραγωγός της ταινίας Γιάννης Ιακωβίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος-ερασιτέχνης ηθοποιός Κυριάκος Κώτσογλου και η σκηνοθέτης Βίκυ Αρβελάκη που παρουσίασε την εκδήλωση των εγκαινίων.

13

«Δεν θα μπορούσε να γίνει το φεστιβάλ, χωρίς την στήριξη και συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της ΠΕ Χανίων (Πνευματικό Κέντρο Χανίων), των Δημάρχων Χανίων, Πλατανιά, των χορηγών, την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας-Πολιτισμού και δεκάδων φορέων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού που συμβάλλουν στην διαμόρφωση του φεστιβάλ» τόνισε στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ Μαθιός Φραντζεσκάκης.

Τις δημόσιες ευχαριστίες του επίσης προσωπικά στον Περιφερειάρχη και τοπικούς φορείς εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Παντελής Βούλγαρης που στήριξαν την ταινία η οποία γυρίστηκε στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στους οργανωτές, στους συμμετέχοντες και σε όλους όσους στηρίζουν τον επιτυχημένο θεσμό τονίζοντας ότι,  το φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης και η Περιφέρεια, οι φορείς το αγκαλιάζουν και το στηρίζουν.

«Για την Περιφέρεια σηματοδοτεί την καθιέρωση στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού ενός επιτυχημένου φεστιβάλ κινηματογράφου, ενός θεσμού που εδραιώνεται καθημερινά στη συνείδηση όλων μας, ενώ ιδιαίτερα για τα Χανιά που αποτελεί την πόλη φιλοξενίας του θεσμού δίνει τη δυνατότητα για τη μετατροπή της σε διεθνές κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε βέβαιοι ότι νέοι ορίζοντες, νέες προοπτικές για την έβδομη τέχνη ανοίγονται για μια ακόμα χρονιά με τη διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ενός καλλιτεχνικού γεγονότος που ξεπερνά τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας και που με την προβολή των αξιόλογων ταινιών, με το παράλληλο πρόγραμμα και τις προωθημένες δράσεις το ενδιαφέρον του κοινού θα παραμείνει αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του ανακοίνωσε την συνέχιση της στήριξης της Περιφέρειας στο φεστιβάλ τονίζοντας ότι, «η διατήρηση αλλά και η ενδυνάμωση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού πρέπει να στηριχθεί σε όλα τα σύγχρονα μέσα ήχου και εικόνας. Το νησί μας διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, την κρητική μουσική, την πλούσια λογοτεχνική παραγωγή, μοναδικά έθιμα, σπουδαία θεατρική παράδοση. Όλα αυτά τα μοναδικά εφόδια πρέπει να αναπαραχθούν και να διαδοθούν με τη δύναμη της εικόνας. Την ισχύ του κινηματογράφου. Για το λόγο αυτό με ιδιαίτερη χαρά στηρίξαμε την σημαντική  κινηματογραφική παραγωγή με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, που αναμένεται να φωτίσει μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας του 1944. Μια ταινία που φωτίζει, διδάσκει και προβληματίζει, μια ταινία που συγκινεί καθώς μέσα από τη σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη και το σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη  αφηγείται μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στην ομιλία του για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην παραγωγή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη είπε, ότι, «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία στην προσπάθεια να αναδείξουμε την κοινή εθνική κληρονομιά, που είναι η μνήμη της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών ενάντια στη Γερμανική κατοχή. Να υπενθυμίζουμε προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα, η  Κρήτη ολόκληρη είναι ποτισμένη γη με αίμα ηρώων. Είναι ο τόπος που δίδαξε στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι το δίκιο, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αξίζουν περισσότερο και από την ίδια τη ζωή. Αυτή την ιστορική μας πραγματικότητα έχουμε χρέος  να τη διαφυλάξουμε και θα το πράξουμε με ευθύνη και συνέπεια, γιατί το οφείλουμε στους δικούς μας νεκρούς, στο δικό μας τόπο. Αυτήν την ευθύνη φέρνει εις πέρας με επιτυχία ο Παντελής Βούλγαρης, έχοντας αμέριστη συμπαράσταση από το σύνολο των συντελεστών της ταινίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος σε όλους είπε «συγχαίρω θερμά όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν σε αυτό το μοναδικό κινηματογραφικό έργο. Να τους ευχαριστήσω γιατί απέδειξαν ότι η Κρήτη, ο τόπος μας, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε τομείς που ακόμα δεν έχουμε καθιερωθεί, ότι μπορούμε να μετατρέψουμε το νησί μας σε μια κοιτίδα πολιτισμού, που θα ξεχωρίζει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της εξωστρέφειας με εφόδιο τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορικής μας παράδοση».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ, 5Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]