Σκουριές: Καμία απόφαση για την επένδυση χρυσού από το ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας

Διαφορετικές απόψεις για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, διατυπώθηκαν στη σημερινή ενημερωτική για το θέμα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επένδυση χρυσού. Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η παρουσία κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για την επένδυση στις Σκουριές και εργαζομένων στα μεταλλεία που την υποστηρίζουν.

Οι παραπάνω βρέθηκαν τόσο εντός της αίθουσας, όπου επιτράπηκε η είσοδος σε εκπροσώπους της, όσο και έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου διαδήλωναν, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και κλείνοντας κατά διαστήματα τους δρόμους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, με αφορμή συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ομιλητών.

Για επιχειρούμενη εξόρυξη ποσοτήτων χρυσού της τάξης του 1 γραμμαρίου ανά τόνο, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέθοδο την εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Στις επιπτώσεις που εκτιμά ότι θα προκύψουν για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων στα μεταλλεία λόγω της σκόνης με βαρέα μέταλλα από την εξόρυξη αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος. Για τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μίλησε ο καθηγητής, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και σχολίασε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, που θα προκύψουν θα αποτελούν «τοξική βόμβα, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, από ενδεχόμενο σεισμό ή πλημμύρα«.

Aπό την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας Μιχάλης Βαβελίδης τόνισε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η καλύτερη που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στην εξόρυξη, αν αυτή γίνεται ελεγχόμενα.

Επαναφορά της στάθμης των υπόγειων υδάτων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης σε 30 χρόνια, προέβλεψε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Νίκος Βεράνης, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο.

Tέλος, ο καθηγητής και συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης είπε πως υπάρχει μέση λύση και αυτή είναι να παραμείνει η εκμετάλλευση στην περιοχή της Ολυμπιάδας με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Αν η εκμετάλλευση επεκταθεί δεν θα είναι αρκετή οποιοιδήποτε περιβαλλοντικοί όροι. Η περιοχή δεν θα το αντέξει», πρόσθεσε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών, εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων των κατοίκων της Χαλκιδικής και των εργαζομένων στα μεταλλεία. Μετά τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων δεν ελήφθη απόφαση.

Τζιτζικώστας: «Συμβάλλαμε στο να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης»

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Το ζήτημα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Βόρεια Χαλκιδική είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο απασχολεί την κοινωνία όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχω προσωπική γνώση του θέματος από τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και ειδικότερα στη Χαλκιδική, όπου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους των εργαζομένων, των κατοίκων και των τοπικών αρχών και να ακούσω τις θέσεις τους.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανοίξαμε τα μικρόφωνα, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για το θέμα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η απαιτούμενη ενημέρωση για το ζήτημα από την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία. Αν και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, εμείς θεωρήσαμε αναγκαίο να συμβάλουμε, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης και να ακουστούν όλες οι πλευρές».

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΣΥ Κ. Μακεδονίας: Συνεδρίαση για την επένδυση χρυσού υπό τις διαμαρτυρίες κατοίκων

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ


Αφήστε μια απάντηση