ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ

Πέντε λόγους για τους οποίους είναι άκυρη η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ* με βάση την οποία επιχειρείται υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην ένσταση που κατέθεσε τόσο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Προγραμματική Σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί τουλάχιστον μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου οπότε θα εκδικαστεί η 12σελιδη «αίτηση αναστολής» που έχουν καταθέσει  οι εργαζόμενοι στον 6ο τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Αγγελάρα.

Πρόκειται για το ίδιο τμήμα που έλαβε την απόφαση ότι η προγραμματική σύμβαση είναι νομότυπη (http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/9844)     σε χρόνο ρεκόρ μίας και όχι δύο τελικά ημερών (!), καθώς η απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ ελήφθη το μεσημέρι της 10ης Ιανουαρίου και συζητήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 11/1!

Οι πέντε λόγοι που ζητείται η ακύρωση

Στην ένταση που κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 27/1 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Παρασκευή 28/1 στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητείται η ακύρωση της απόφασης με αριθμό 1 της 10/1/11 την οποία πήρε η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ για να τροποποιήσει την 349/10 γιατί όπως αναφέρεται:

α) Τη Δεύτερα 10/1/11 είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΣΔΚΝΑ στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν θέμα για την τροποποίηση της 349/10. Η συγκεκριμένη τροποποίηση από την αρμόδια υπηρεσία του αυτοτελούς τμήματος ευθύνης του προέδρου  έγινε εκ των υστέρων και μετά το πέρας της συνεδρίασης, οπότε και προστέθηκε στα προς συζήτηση θέματα, το 1.  Στο φάκελο που απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να προβεί στον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης περιλαμβάνεται η παραποιημένη πρόσκληση και όχι η αρχική με δύο μόνο θέματα με την οποία προκλήθηκαν στη συνεδρίαση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Επιπλέον οι διευθυντές του ΕΣΔΚΝΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ουδέποτε έλαβαν την πλήρη πρόσκληση ούτε ενημερώθηκαν ότι θα συζητηθεί το ανωτέρω θέμα.

β) Πριν τη συνεδρίαση και στην προθεσμία που ορίζει ο δημοτικός κώδικας δεν διανεμήθηκε εισηγητικό του προς συζήτηση θέματος και δεν διανεμήθηκε  ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

γ) Η συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης απαιτεί πριν τη συζήτηση (η οποία εξάλλου δεν έγινε) λήψη απόφασης του σώματος προκειμένου να συζητηθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς δεν υπάρχει προγενέστερη απόφαση της 1 του 2011 περί αποδοχής του σώματος της Εκτελεστικής Επιτροπής να συζητηθεί το θέμα «Τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 349/10 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής»  (σ.σ. είναι σαφές ότι της απόφασης 1/2011 δεν μπορεί να προηγηθεί καμία άλλη)

δ) Παρότι κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα στην απόφαση φέρονται ότι ψήφισαν θετικά πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ήτοι οι κύριοι Χιωτάκης Νικόλαος, πρόεδρος, Δημόπουλος Γεώργιος, Νικόλαου Δημήτριος τακτικά μέλη της, Μεριάτης Αθανάσιος και Χαροκόπος Παντελής, 1ο και 2ο αναπληρωματικά μέλη και να μειοψηφίσει ο κ. Μελετίου Νικόλαος, τακτικό μέλος της. Εκτός αυτών παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γεώργιος Χάρδας, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Χρήστου και ο εξωτερικός συνεργάτης νομικός σύμβουλος κατά ανάθεση του ΕΣΚΝΑ  Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης.

ε) Η ληφθείσα απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ ουδέποτε αναρτήθηκε (σ.σ. εννοείται στο πίνακα αναρτήσεων του ΕΣΔΚΝΑ, πόσο μάλλον στο πρόγραμμα Διάυγεια, το οποίο θεσμοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και έχει αναφερθεί πάμπολες φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός) έχει  όπως προβλέπει ο δημοτικός και κοινοτικός κώδικας.

Eργαζόμενοι: Το θέμα δεν συζητήθηκε

Να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν και οι δύο εργαζόμενοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση το θέμα δεν συζητήθηκε και το μόνο που ανέφερε ο πρόεδρος Ν. Χιωτάκης ήταν ότι «εγώ δεν ξανακάνω διοικητικό συμβούλιο αφού οι εργαζόμενοι δεν επέτρεψαν να  συγκροτηθεί τρεις φορές. Θα στείλω την προηγούμενη απόφαση (σ.σ. 349) στην Περιφέρεια για να αποφασίζει εκείνη». Μάλιστα, για το λόγο αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να ζητήσει σήμερα και επίσημα τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης.

Όπως είχε γράψει η   aftodioikisi.gr οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ε.Ε. (http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/9887) κατά της συγκεκριμένης (διάτρητης από κάθε πλευρά, όπως υποστηρίζουν) απόφασης πάνω στην οποία επιχειρείται, όπως τονίζουν, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε συγκεκριμένο ιδιώτη (http://www.aftodioikisi.gr/content/9398).

*  Για προηγούμενο ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr με θέμα τα νομικά προβλήματα της απόφασης κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/9876

Για να διαβάσετε την έρευνα της aftodioikisi.gr για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/9488

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!