Σύσκεψη στη Λάρισα για την παραλιακή σύνδεση με τη Μαγνησία - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
Back

Σύσκεψη στη Λάρισα για την παραλιακή σύνδεση με τη Μαγνησία

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Μελιβοίας Αντώνη Γκουντάρα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, στα γραφεία της ΤΕΔΚ, με αφορμή την απόρριψη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης (Π.Π.Ε.) του έργου της παραλιακής σύνδεσης των νομών Λάρισας και Μαγνησίας «Ρακοπόταμος – Κεραμίδι».

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, οι δήμαρχοι Μουρεσίου, Κων/νος Λεβέντης, Ζαγοράς, Αφροδίτη Τσαπράζη – Μανίνη, ο αντιδήμαρχος Μελιβοίας Βασίλειος Λέτσιος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμιδίου, Βασίλειος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκλήθρου Βασίλειος Σακαρέλλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο δήμαρχος κ .Γκουντάρας ενημέρωσε για τη δυσμενή εξέλιξη της απόρριψης της μελέτης οδικής σύνδεσης Σκλήθρο – Κεραμίδι και τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός δράσης για την αποτροπής μιας δυσμενούς εξέλιξης σε ένα πάγιο αίτημα της περιοχής.

Ο νομάρχης Μαγνησίας Α. Παπατόλιας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση συμμετείχε στη σύσκεψη συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Ηλία Ξηρακιά. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παπατόλιας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών υλοποίησης ενός πάγιου και σημαντικού στόχου των δύο νομών και πρότεινε:
1. Την υπογραφή κειμένου κοινής δήλωσης των φορέων των δύο νομών (νομαρχία, δήμοι, φορείς) στο οποίο θα επιβεβαιώνεται η κοινή βούληση για την υλοποίηση του έργου της σύνδεσης των παραλιακών περιοχών των δύο Νομών.

2. Την άμεση συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης του έργου με απόφαση του νέου Περιφερειάρχη αποτελούμενη από εκπροσώπους των φορέων των δύο Νομών (ΟΤΑ, Ν.Α και ΤΕΕ) που θα παρακολουθεί συστηματικά και θα προωθεί την εξέλιξη τόσο της μελέτης όσο και της κατασκευής στη συνέχεια του έργου.

3. Να οργανωθεί άμεσα σύσκεψη με τους μελετητές και ζητηθεί, μέσω της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, της Περιφέρειας η ανασύνταξη της προκαταρκτικής μελέτης και Π.Π.Ε. ακολουθώντας κατά βάση την υπάρχουσα χάραξη.

Στο τέλος της σύσκεψης ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας αναφερόμενος στο θέμα της απόρριψης των περιβαλλοντικών όρων του έργου έκανε, προς τα τοπικά ΜΜΕ, την ακόλουθη δήλωση:

«Έχει σημασία αυτή την αρνητική εξέλιξη να μην την αντιμετωπίζουμε με μοιρολατρική διάθεση αλλά ως ευκαιρία για να προωθήσουμε τη διαδημοτική και διανομαρχιακή συνεργασία μεταξύ των δύο Νομών, ώστε να προλαμβάνουμε τις δυσμενείς εξελίξεις και να αίρουμε τα αδιέξοδα μέσα από κοινωνική διαβούλευση και δημιουργικές πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Γκουντάρας, μετά το τέλος της σύσκεψης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Υπάρχει πολιτική βούληση όλων μας, το έργο αυτό να προχωρήσει. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής μας. Θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο γιατί είναι ένα έργο που δίνει προοπτική στα παράλια των δύο νομών και μας βγάζει από την απομόνωση των εθνικών και Νομαρχιακών οδικών δικτύων».

Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί η σύσταση της επιτροπής παρακολούθησης ώστε να ακολουθήσει συνεργασία με τους επιβλέποντες και τους μελετητές και τελικά συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η κοινή δήλωση όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή σύσκεψη διαμορφώνεται ως εξής:

Η οδική σύνδεση των ανατολικών παράλιων των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, αποτελεί όχι μόνο ένα παλαιό και απολύτως ώριμο αίτημα των τοπικών δήμων, των δύο (2) νομαρχιών και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και μία απολύτως ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και στους δύο Νομούς. Η μεγάλη σημασία αυτής της σύνδεσης αναγνωρίζεται και στο ΠΠΧΣΑΑ (Περιφερειακό Χωροταξικό Θεσσαλίας, Κεφάλαιο για το οδικό δίκτυο (ΦΕΚ 1484/10-10-03).

Η πρόσφατη απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) του έργου, αποτελεί μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού και δημόσιας διαβούλευσης που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να δρομολογηθούν, σε σταθερή βάση, οι διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την επίτευξη του στόχου της οδικής σύνδεσης.

Δηλώνουμε την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε στενά σε διανομαρχιακό και διαδημοτικό επίπεδο, ώστε να υπερβούμε το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να ξεπεραστούν άμεσα οι όποιες διοικητικές εμπλοκές, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του κοινού στόχου της ολοκλήρωσης της μελέτης και της κατασκευής του έργου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο(2) Ν.Α., των δήμων της περιοχής, της νέας περιφερειακής διοίκησης του ΥΠΕΚΑ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ζητούμε από την περιφέρεια να συγκροτηθεί άμεσα, σύμφωνα με τους ορισμούς του Ν.1418/84 και του Π.Δ. 609/85, Επιτροπή Παρακολούθησης του διανομαρχιακού αυτού έργου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο ΝΑ, των δύο ΤΕΕ και των δήμων, προκειμένου να οικοδομηθούν στέρεες σχέσεις συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους μελετητές και την ΕΥΠΕ στους τομείς της σύνταξης της μελέτης και τελικά της κατασκευής του έργου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!