Σύσκεψη και επιφυλακή για τη στάθμη του Έβρου

Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών μεταφορών και δικτύων, υπό τον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων Στράτο Σιμόπουλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να εξεταστεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του ποταμού Έβρου.

Η ροή υδάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια συναγερμού. Το φαινόμενο τις τελευταίες ώρες εκτονώνεται, ωστόσο οι σταθμοί μέτρησης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού Έβρου παραμένουν υπό 24ωρη επιτήρηση.

Η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρίσκεται σταθερά στα 5,99 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ. (μετρήσεις στη 13:00).

Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού από τα 1000 m3/sec στα 912 m3/sec, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα. Ενθαρρυντικό κρίνεται και το γεγονός ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας ο όγκος και η ταχύτητα του νερού είναι στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της κρίσης.

Μέχρι στιγμής η περιφέρεια και οι τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ελεγχόμενες πλημμύρες σε σημεία που υπάρχουν θυροφράγματα, προκειμένου να εκτονωθεί η ροή των υδάτων και να μην κινδυνεύσουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΥΣΚΕΨΗ, ΕΒΡΟΣ, ΣΤΑΘΜΗ


Αφήστε μια απάντηση