Συμφωνία Σγουρού – Κακλαμάνη για αγορά του πρώην Εφετείου από τη νομαρχία

Αποδεκτή έγινε από το νομαρχιακό συμβούλιο η δημόσια πρόταση που κατέθεσε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, για την αγορά του κτιρίου, στο οποίο στεγαζόταν το Εφετείο Αθηνών, στην οδό Σωκράτους, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή και να στεγαστούν οι υπηρεσίες της νομαρχίας.

Πρόκειται για κτίριο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εμποροϋπαλλήλων (Τ.Ε.Α.Ε) και το τίμημα της αγοράς του θα πρέπει να προσδιοριστεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, όπως προβλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων μεταξύ δημόσιων φορέων.

Η πρόταση αναμένεται να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα, του χώρου, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Εφετείο Αθηνών, στο κτίριο του οποίου έχουν βρει σήμερα καταφύγιο και στοιβάζονται εκατοντάδες άτομα, κάθε εθνικότητας, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Παράλληλα θα επιλύσει ένα μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα των υπηρεσιών της νομαρχίας Αθηνών. Στο πλαίσιο της υλοποίησής της, ο νομάρχης Αθηνών ζήτησε την υποστήριξη όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του δημάρχου Αθηναίων, του πολιτικού κόσμου και του υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης, ως εποπτεύοντα φορέα του Τ.Ε.Α.Ε.

Όπως επεσήμανε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του συμβουλίου, ο νομάρχης Αθηνών, από το Σεπτέμβριο του 2008, με ανοιχτή του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, έθεσε το πρόβλημα της αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ως πρώτη προτεραιότητα για τη νομαρχία Αθηνών.

«Εκτός από τις προτάσεις που καταθέσαμε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης όλων των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας και τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων σε αυτόν, ώστε να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο της ‘συναρμοδιότητας’ που συνιστά και τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού κράτους, ακόμα περιμένουμε την τροπολογία που μας έχει υποσχεθεί το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα επέτρεπε τη μακροχρόνια μίσθωση της διπλαρείου Σχολής στην οδό Μενάνδρου και θα οδηγούσε στην αναβάθμιση της περιοχής στεγάζοντας πολλές από τις υπηρεσίες της νομαρχίας Αθηνών»,
τόνισε και πρόσθεσε ότι η νομαρχία καταθέτει δημόσια πρόταση για την αγορά του ακινήτου του Τ.Ε.Α.Ε, πρώην Εφετείου, στην οδό Σωκράτους.
 
                                                                        Συμφωνεί ο Κακλαμάνης

Σύμφωνος με την πρόταση του νομάρχη Αθηνών δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Η πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Σγουρός συνάδει με τον σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων για αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης και εμπίπτει στο συνολικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του δήμου που ήδη υλοποιείται και περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, την ανάπλαση της περιοχής του Ψυρρή, την ανάκτηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στο Μεταξουργείο, την ανάπλαση του Γκαζιού και την αναβάθμιση του άξονα Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Κουμουνδούρου και Πλατείας Θεάτρου», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς έχουν αντιληφθεί ότι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης περνάει μέσα από την κοινή μας προσπάθεια. Η δημιουργία συνθηκών θεσμικής και κοινωνικής συστράτευσης είναι η ταχύτερη οδός προκειμένου το ιστορικό κέντρο να αποκτήσει την εικόνα που του πρέπει». 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση