σγουρός-το-πρόβλημα-στη-διαχείριση-τω-566684
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.01.2020 | 18:30

Σγουρός: Το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η πράξη όχι η θεωρία

Ο πρωην Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, με ανακοίνωσή του τονίζει πως “η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική εγκλωβίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια σε ιδεοληπτικές εμμονές και αγκυλώσεις με αποτέλεσμα τελικά να δαπανηθούν εκατομμύρια των εκατομμυρίων ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση (Δούρου) για να συνεχιστεί το αποτυχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στη Φυλή”.

Ενώ στην συνέχεια αναφέρει πως “τίποτα δεν άλλαξε παρά μόνο ανατράπηκε ο ώριμος σχεδιασμός που υλοποιούσαμε 2012-2014, για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με χρηματοδότηση από εξασφαλισμένα ιδιωτικά και κοινοτικά κεφάλαια γεγονός που κόστισε στην Αττική  πάνω από 400 εκ. € και εκατοντάδες θέσεις εργασίας”.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική εγκλωβίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια σε ιδεοληπτικές εμμονές και αγκυλώσεις με αποτέλεσμα τελικά να δαπανηθούν εκατομμύρια των εκατομμυρίων ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση (Δούρου) για να συνεχιστεί το αποτυχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στη Φυλή.

Τίποτα δεν άλλαξε παρά μόνο ανατράπηκε ο ώριμος σχεδιασμός που υλοποιούσαμε 2012-2014, για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με χρηματοδότηση από εξασφαλισμένα ιδιωτικά και κοινοτικά κεφάλαια γεγονός που κόστισε στην Αττική  πάνω από 400 εκ. € και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι εξυγιάνθηκε οικονομικά ο ΕΔΣΝΑ, ο φορέας της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και από κει που το 2012 ήταν υπερχρεωμένος με χρέη άνω των 70 εκ. €, το 2014 παραδόθηκε από εμάς με πλεόνασμα !!!

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να παρουσιάσει σε μία υπέρλαμπρη εκδήλωση τον σχεδιασμό της:

α) χωρίς να κάνει πρώτα διάλογο με τους θεσμοθετημένους φορείς ως όφειλε και οφείλει από τον νόμο,

β) εξαντλούμενη στην απαρίθμηση των βασικών αρχών για την ανακύκλωση όπως απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες και σε ευχολόγια. Το πρόβλημα δεν είναι η θεωρία αλλά η πράξη,

γ)  αφήνοντας μεγάλα κενά και απορίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού αφού πολλά σημεία είναι θολά…

Η Παράταξή μας θα κρατήσει μικρό καλάθι στους σχεδιασμούς του κ. Πατούλη αναμένοντας την εκκίνηση ουσιαστικού διαλόγου για τη δρομολόγηση λύσεων εφαρμόσιμων, βιώσιμων περιβαλλοντικά και ρεαλιστικών σε ένα ζήτημα που επιτέλους η Αττική πρέπει να πάψει να κάνει βήματα προς τα πίσω, ακολουθώντας τα βήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.