Σγουρός: "Αόριστες οι αποφάσεις ανάθεσης των αγωγών για τη Μάνδρα" - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
27
Μάρτιος
Back

Σγουρός: “Αόριστες οι αποφάσεις ανάθεσης των αγωγών για τη Μάνδρα”

Ο Γιάννης Σγουρός μίλησε σχετικά με τις αγωγές που έχουν γίνει για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την πλημμύρα στην Μάνδρα. Ο πρώην περιφερειάρχης άσκησε κριτική στον κ. Πατούλη σχετικά με τις αποφάσεις ανάθεσης διαχείρισης των αγωγών για την Μάνδρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι “η Περιφέρεια Αττικής ανάθεσε σε εξωτερικό δικηγόρο της προσωπικής επιλογής του κ. Πατούλη, έναντι του ποσού των 297.600 ευρώ, τον χειρισμό αγωγών”.

Ακόμη, χαρακτηρίζει τον κ. Πατούλη ως “κρυπτόμενο” λέγοντας ότι “Ο κρυπτόμενος πλέον Περιφερειάρχης φέρει ακέραια την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση όλων όσων συμβαίνουν την τελευταία διετία στην Περιφέρεια Αττικής, το Αναπτυξιακό Οργανισμό, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τον ΕΔΣΝΑ.”

Σγουρός

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Σγουρού:

” Τον Ιανουάριο του 2021 η Περιφέρεια Αττικής ανάθεσε σε εξωτερικό δικηγόρο της προσωπικής επιλογής του κ. Πατούλη, έναντι του ποσού των 297.600 ευρώ, τον χειρισμό αγωγών που έχουν ασκήσει συμπολίτες μας κατά της Περιφέρειας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Και αυτό παρά το ότι ουδέν στοιχείο προσκομίσθηκε από το οποίο να προκύπτει εμπειρία του ανωτέρω δικηγόρου για το χειρισμό υποθέσεων τέτοιας σημασίας.

Με αφορμή την καταστροφή βρήκαν την ευκαιρία για αναθέσεις αντί να εξετάσουν τη δυνατότητα συμβιβασμού με τα θύματα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν αναφοράς μας, τον Μάρτιο του 2021, εξέδωσε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι είναι μεν δυνατή η κατ΄ εξαίρεση ανάθεση πολύπλοκων υποθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους πλην όμως για τη συγκεκριμένη ανάθεση που έκανε ο κ. Πατούλης:

«Δεν αιτιολογείται πλήρως και ειδικώς η επιλογή του συγκεκριμένου δικηγόρου αφού οι ως άνω υποθέσεις ενόψει της σημασίας τους και του κοινωνικού ενδιαφέροντος για αυτές απαιτούν γνώση και εξειδίκευση σε θέματα αστικής ευθύνης, οι δε σχετικές αναφορές στις αποφάσεις ανάθεσης είναι αόριστες και γενικόλογες και μάλιστα με τρόπο που συμπίπτει απόλυτα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας, δεδομένου μάλιστα, ότι ο εν λόγω δικηγόρος ειδικεύεται σε υποθέσεις ποινικού δικαίου ενώ το έτερο μέλος της εταιρείας σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν προχώρησε στη φάση αυτή στη περαιτέρω διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου σε βάρος των υπολόγων καθώς η αμοιβή του συγκεκριμένου δικηγόρου δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί, και  επιφυλάχθηκε, δεδομένου ότι η υπόθεση εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να εντάξει την σχετική ανάθεση στο ετήσιο πρόγραμμα Ελέγχων έτους 2022.

Κατόπιν αυτών ζητήσαμε από τον κ. Πατούλη και την Οικονομική Επιτροπή να προβούν στην ανάκληση των αποφάσεων ανάθεσης.

Μας αγνόησαν και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν το περιεχόμενο του πορίσματος ετοιμάζονται για νέες αναθέσεις, όπως κάνουν συστηματικά εδώ και 18 μήνες από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για υποθέσεις του Συνδέσμου.

Αντί η Διοίκηση της Περιφέρειας επιτέλους να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα σιωπά και κρύβεται ποιώντας την νήσσα.

Όπως τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν λάβαμε εξώδικο με απειλές σε βάρος μας, έτσι και σήμερα η Διοίκηση σιωπά και ως γραμματοκομιστής εγγράφων ιδιωτών, μας αποστέλλει «διαμαρτυρία» του εν λόγω δικηγόρου ότι δήθεν τον δυσφημούμε (!) επειδή τολμήσαμε να επικαλεστούμε λέξη προς λέξη το πόρισμα της Επιτρόπου και να ζητήσουμε την αποκατάσταση της νομιμότητας!

Διαμηνύουμε προς όλους τους «ενδιαφερόμενους» ότι η παράταξή μας δεν εκφοβίζεται με απειλές και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την προάσπιση του δημοσίου χρήματος.

Ουδείς μπορεί να θεωρεί ότι βρίσκεται υπεράνω του νόμου: όχι μόνον όσοι υπογράφουν παρά το νόμο εντάλματα και συμβάσεις αλλά και όσοι είναι ηθικοί αυτουργοί σε μη νόμιμες ενέργειες. Πολλώ δε μάλλον όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν τους συμβούλους της παράταξής μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο κρυπτόμενος πλέον Περιφερειάρχης φέρει ακέραια την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση όλων όσων συμβαίνουν την τελευταία διετία στην Περιφέρεια Αττικής, το Αναπτυξιακό Οργανισμό, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τον ΕΔΣΝΑ.

Τον έλεγχο δεν πρόκειται να τον εμποδίσει κανείς!”

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!