Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Αμφίκλεια

Μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στο λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 12:06 στην περιοχή της Αμφίκλειας, και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 121 χιλιομέτρων ΒΔ της Αθήνας και τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Η περιοχή είναι γνωστή, πρόσθεσε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο.

Στην περιοχή της Λαμίας ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Πολλοί κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών γύρω από την Αμφίκλεια βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι.

Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση.

Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.

Στην Αμφίκλεια και τις Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΛΑΜΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ, ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση