Σε ετοιμότητα για τις πυρκαγιές η νομαρχία Πειραιά

Πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν τον δασικό μας πλούτο είναι και φέτος η νομαρχία Πειραιά. Ήδη για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής ευθύνης της, η νομαρχία Πειραιά έχει καταγράψει τα τεχνικά μέσα των ΟΤΑ και των ιδιωτών, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός κατά τις έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας είναι σε κατάσταση επιφυλακής επί 24ώρου βάσεως και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πυρκαγιών.

Παράλληλα, παρά την απώλεια πόρων της τάξης των 7 εκ. € μόνο για το 2009, μετά την κατάργηση των τελών αδείας και μεταβίβασης και παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της προστασίας και διαφύλαξης των δασών δεν ανήκει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η νομαρχία Πειραιά εκτιμώντας ότι τα έργα αντιπυρικής προστασίας είναι άμεσης προτεραιότητας, χρηματοδοτεί για τρίτη συνεχή χρονιά με το ποσό του 1 εκ. ευρώ, από ίδια έσοδά της, τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και προληπτικής παρέμβασης στις δασικές εκτάσεις της περιοχής της, λαμβάνοντας υπόψη το ετήσιο πρόγραμμα έργων της διεύθυνσης δασών της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια (2007 και 2008), η νομαρχία Πειραιά διέθεσε 1,9 εκατ. € για τη χρηματοδότηση δασικών έργων στον Πόρο (αναδάσωση καμένου πευκοδάσους στο Νεώρειο), την Τροιζήνα, τα Μέθανα, την Αίγινα, το Αγκίστρι και τη Σαλαμίνα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργολαβίες της συντήρησης των αντιπυρικών ζωνών και του δασικού οδικού δικτύου καθώς και της εγκατάστασης 24 υδατοδεξαμενών για την ενίσχυση του δικτύου πυρόσβεσης στις παραπάνω περιοχές συνολικού προϋπολογισμού 480.000,00 €.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο η νομαρχία Πειραιά παρέδωσε στους δήμους της προς ενίσχυση των επιχειρησιακών τους αναγκών 5 υπερσύχρονα και φιλικά στο περιβάλλον υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ύψους 750.000 € που απέκτησε από ιδία έσοδα, ενώ ήδη στον προϋπολογισμό του έτους 2009 έχει εγγράψει νέες πιστώσεις για την απόκτηση πέντε ακόμη υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του συνόλου των δήμων και Κοινοτήτων της νομαρχίας Πειραιά.

Φέτος μάλιστα η νομαρχία Πειραιά κάνει ακόμη ένα βήμα πιο πάνω και πιο πέρα στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών μας, με την κατάθεση στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 πρότασης για την ανάπτυξη ενός ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ δΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Πρόκειται για ένα σύστημα αποτελούμενο από εξοπλισμό, λογισμικό, εξειδικευμένες υπηρεσίες και χαρτογραφικά δεδομένα που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στους φορείς και τους πολίτες για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων σε όλα τα στάδια του φαινομένου που αφορούν την προστασία, έγκαιρη ενημέρωση, διαχείριση, εκτίμηση και αποκατάσταση.

Το προς ανάπτυξη Πληροφοριακό Σύστημα θα είναι βασισμένο κύρια σε τεχνολογίες Φωτογραμμετρίας, Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας & Τηλεπισκόπησης, και θα παρέχει στους χρήστες του μια σειρά από πληροφορίες χρήσιμες για την εκτίμηση του κινδύνου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό των μονάδων τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση των φαινομένων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Υποσύστημα Κέντρου διαχείρισης Πυρκαγιών, ένα κέντρο επιχειρήσεων δηλαδή που έχοντας πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί, να συντονίσει δυνάμεις από διαφορετικούς φορείς, να διαχειριστεί πόρους και προσωπικό, να προβλέψει με τη χρήση ειδικού μοντέλου και τις συνθήκες που επικρατούν την επέκταση της φωτιάς .

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε: «εμείς κάνουμε το καθήκον μας, συμβάλλουμε με την πολιτική μας στην προστασία του δασικού μας πλούτου όμως δεν υποκαθιστούμε την Πολιτεία, της οποίας η μέχρι σήμερα συνεισφορά της στην περιοχή μας είναι πραγματικά μηδενική. Και ας μην επικαλεστούν την οικονομική κρίση γιατί και πριν την κρίση η συνεισφορά τους και πάλι μηδενική ήταν. Το γεγονός ότι στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του προγράμματος έργων και εργασιών της δ/νσης δασών, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας διεύθυνσης υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το 90 % των έργων που έχουν εκτελεστεί είναι με χρηματοδότηση της Νομαρχίας, αυτό τα λέει όλα. Αναρωτιόμαστε ωστόσο έτσι θα αντιμετωπιστεί και φέτος η θερινή περίοδος; Μήπως κάποιοι επιλήσμονες ήδη ξέχασαν την ανείπωτη τραγωδία που έζησε η χώρα μας το καλοκαίρι του 2007; Μήπως έχουν από τώρα έτοιμες τις δικαιολογίες περί ασύμμετρων απειλών και στρατηγών ανέμων;».

Και ο νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία, ο κίνδυνος να ζήσουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ανάλογες καταστροφές με αυτές που βίωσαν οι συμπολίτες μας στην Ηλεία, στην Εύβοια πριν δύο χρόνια παραμένει υπαρκτός. Για τον λόγο αυτό της απευθύνουμε έκκληση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο προς την αυτοδιοίκηση, όσο και προς τα δασαρχεία και την πυροσβεστική υπηρεσία για να μην ζήσουμε στιγμές ανάλογες του θλιβερού παρελθόντος».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!