σε-επιφυλακή-για-το-κουνούπι-τίγρη8221-318881
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.03.2009 | 00:00

Σε επιφυλακή για το κουνούπι – “τίγρη”


Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης». Η νομαρχία Αθηνών προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση και των 48 δήμων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της, με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων, την καταγραφή της κατάστασης αλλά και τον εντοπισμό τυχόν εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που απέστειλε η νομαρχία στους δήμους “στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουποειδών και με σκοπό την πρόληψη των νόσων που μεταδίδονται από αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα”. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες προς του δήμους “παρακαλούμε να φροντίσετε  άμεσα για τον εντοπισμό τυχόν εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, όπως λιμνάζοντα/στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κ.ά και να λάβετε μέτρα περιορισμού των χώρων στους οποίους μπορούν να πολλαπλασιάζονται ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να γίνεται απολύμανση των λιμναζόντων – στάσιμων νερών με νυμφοκτόνα”.

Αμέσως μετά την ενημέρωση από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την εμφάνιση του Aedes albopictus, όπως ονομάζεται επιστημονικά το κουνούπι, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων διευθύνσεων της νομαρχίας Αθηνών (Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, Προστασίας Καταναλωτή, Κτηνιατρικής και Αγροτικής Ανάπτυξης),

Παράλληλα, η νομαρχία Αθηνών βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το κουνούπι με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις στην κοιλιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μπορεί να μεταδώσει πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός. Το θέμα έχει απασχολήσει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο αμέσως με έγγραφο του ενημέρωσε τα νοσοκομεία όλης της χώρας για τον φτερωτό «τίγρη» από την Ασία, καθώς και για τον ιό που μεταδίδεται μετά το τσίμπημα του κουνουπιού. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ο πυρετός και οι έντονοι πόνοι στις αρθρώσεις.
Το κουνούπι-τίγρης εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος το 1979, βόρεια των ακτών της Αλβανίας, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα, στη Θεσπρωτία και τις Σέρρες.