χαμένη-τριετία-η-διοίκηση-της-π-δυτικ-372100
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 27.05.2022 | 08:10

“Χαμένη τριετία η διοίκηση της Π. Δυτικής Μακεδονίας από τον Κασαπίδη”

Ως χαμένη τριετία χαρακτήρισε τα τρία χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η η επικεφαλής του συνδυασμού “Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία” Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Περιφερειακή αρχή για ανυπαρξία προγράμματος τετραετίας, για έλλειψη οράματος και σχεδιασμού και έκανε λόγο για εντάξεις έργων οι οποίες είναι περισσότερες από τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό που από την αρχή είχαμε πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχαμε εντοπίσει ήταν ότι δεν υπήρχε ένα πρόγραμμα τετραετίας από αυτή την Περιφερειακή αρχή και πολύ περισσότερο δεν προέκυψε πρόγραμμα όταν οι συνθήκες άλλαξαν και δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις πολύ πιο κρίσιμες με την απολιγνιτοποίηση και την πανδημία.

Δεν υπήρχε όραμα και σχέδιο από την αρχή. Δεν προέκυψε μετά, αλλά και αν είχε κάποιο σχέδιο η Περιφερειακή αρχή δεν το είδα.

Σχέδιο δεν είναι οι ασύνδετες εντάξεις έργων, οι αθρόες προγραμματικές συμβάσεις και οι απευθείας αναθέσεις μελετών και υπηρεσιών. Αυτά είναι “Θα” και άφαντα έργα. Είναι μικροπολιτικές επινοήσεις για να χαϊδεύουν αυτιά. Οδηγούν τελικά σε ένα μηδενικό αποτέλεσμα και δεν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο αυτό που περιμένει να δει για να βελτιωθούν οι συνθήκες της οικονομίας και της ζωής των πολιτών.

Η Δυτική Μακεδονία εξακολουθεί να είναι τελευταία στην απορρόφηση κονδυλίων και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο Ερωτηματικό και στους πολίτες όταν σκέφτονται ότι ακούνε για το ένα δισεκατομμύριο ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης μέχρι το 2027, το καινούργιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ξεκινάει, άλλα 350 εκατομμύρια. Και το ερώτημα είναι όταν δεν μπορέσαμε οκτώ χρόνια να αξιοποιηθεί ένα μικρό πρόγραμμα των 300 εκατομμυρίων τι θα γίνει με το σχεδόν 1,5 δις που αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει στην διάθεσή της Περιφέρειας μέχρι το τέλος του 2027;” σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είπε ότι κατά την τελευταία τριετία δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα μία ώθηση στην οικονομία της περιοχής .

“Η Περιφερειακή αρχή απέτυχε. Μέχρι σήμερα ως Περιφέρεια χάσαμε στα μικρά αλλά δυστυχώς, χάσαμε πάρα πολλά και στα μεγάλα ζητήματα αυτής της περιόδου”, τόνισε.