Ψωμιάδης: «Παρασύρθηκε» ο Μπουτάρης για τα επιδόματα πρόνοιας

«Σήκωσε το γάντι» ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και απάντησε στην ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής Θεσσαλονίκης, τον Γιάννη Μπουτάρη, και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψούς Γούλα, που καταλόγιζε ευθύνες στην αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις δαπάνες που αφορούν στα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα και τον κίνδυνο που διατρέχουν να βάλουν λουκέτο.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, επισημαίνεται πως «σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η Περιφέρεια έχει υποχρέωση να καλύψει τα χρέη που τυχόν άφησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στη λογική των δωδεκατημορίων μεταφέρονται δαπάνες που αφορούν μόνο στις αρμοδιότητες που παραμένουν στην Περιφέρεια, όπως επίσης και υποχρεώσεις του 2010 που δεν έχουν καταβληθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, χρέος των φορέων αυτών δεν υπήρξε στις 31-12-2010 και επομένως καμία υποχρέωση δεν υπάρχει.
»Τα προνοιακά επιδόματα είναι δεδομένο και ξεκάθαρο ότι αποτελούν υποχρέωση των δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 και την υπ’ αριθμ. 23/15-2-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η δημοτική Αρχή «παρασύρθηκε», καθώς «η συνέχιση της λειτουργίας των προνοιακών ιδρυμάτων, των ΚΕΠ κ.λπ. είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά… Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις αιρετές περιφέρειες και αφορά στη μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς… Από κει και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι με καλή διάθεση και πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης θα βρεθούν λύσεις».

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν να επαναλαμβάνει τη θέση του δήμου Θεσσαλονίκης ότι οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν μεν, από τις νομαρχίες στους δήμους, ωστόσο ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι τις 31/3 οι λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα και των ΚΕΠ εξακολουθούν να καλύπτονται από την αιρετή Περιφέρεια (πρώην νομαρχία), ωστόσο να εκτιμά, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια.

Για να δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε παλαιότερο ρεπορτάζ σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης που μιλά για κίνδυνο κλεισίματος των προνοιακών Ιδρυμάτων, πατήστε εδώ:  http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/10358

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!