Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συνεδρίασε χθες 31 Οκτωβρίου για τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα και με απόφασή του εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο συνεδρίασε χθες 31 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης που υφίσταται, όπως όλα τα πνευματικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης (Τ.Ε.Ι., Πολυτεχνείο, ΙΤΕ) τις συνέπειες της κρίσης, αφού ενημερώθηκε από τις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των, συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τον αγώνα και την προσπάθεια που καταβάλλουν κάτω από δραματικές συνθήκες να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο τους.

Το άνοιγμα των πνευματικών μας ιδρυμάτων στην κοινωνία και η συνεργασία που κτίζεται με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου άρχισαν να αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα, προς όφελος της Κρήτης, των πολιτών της και της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Ενώ η πολιτεία όφειλε να τα αντιμετωπίσει ως δυνατότητα πνευματικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης τα χρησιμοποιεί και τα αντιμετωπίζει ως οργανισμούς από τους οποίους μπορεί να εξοικονομήσει μερικά εκατομμύρια Ευρώ με την οριζόντια περικοπή πόρων και απολύσεις προσωπικού.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τα πνευματικά και ερευνητικά μας ιδρύματα ως προβληματικές ΔΕΚΟ, τις οποίες καλούνται να «εξυγιάνουν εν λειτουργία».
Οι επενδύσεις στην παιδεία, στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που υπονομεύεται με την ακολουθούμενη πολιτική και την άκριτη περιστολή των πόρων για την παιδεία, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσκαιροι οικονομικοί στόχοι που ικανοποιούν τις άμεσες απαιτήσεις των δανειστών μας και διευκολύνουν απλώς την χορήγηση των δόσεων.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που τα πνευματικά μας ιδρύματα βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο και χρειάζονται την απόλυτη στήριξη όλων μας. Η απρόσκοπτη λειτουργία τους αποτελεί μείζον εθνικό θέμα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι γειτονικές μας χώρες, που διήλθαν επίσης την πόρτα του Δ.Ν.Τ. επενδύουν δεκάδες δις. Ευρώ για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού και ιατρικού τουρισμού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Κρητικών είναι αποφασισμένο να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης και υπεράσπισης των ιδρυμάτων της Κρήτης.»

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΨΗΦΙΣΜΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!