πρώτη-συνάντηση-της-εθνικής-ομάδας-ερ-273280
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.11.2012 | 02:44

Πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας του Περιφερειακού Φόρουμ για την ενέργεια

O αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Φόρουμ για την ενέργεια, παρευρέθηκε στην πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, στα γραφεία Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην Αθήνα

Η συνάντηση, είχε διοργανωθεί από το ΚΑΠΕ, ο οποίος είναι Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Energy for Mayors, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το έργο Energy for Mayors “A network of sustainable ENERGY supporting structures FOR the Covenant of MAYORS”, είναι το πρώτο έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (ΙΕΕ), που απευθύνεται στις Δομές Υποστήριξης (Συντονιστές και Υποστηρικτές) του Συμφώνου των Δημάρχων και ταυτόχρονα σε δήμους.

Κύριος σκοπός του, είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη περισσοτέρων ενεργειακά βιώσιμων κοινοτήτων στην Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας καθοδήγηση σε αστικά κέντρα και πόλεις, καθώς και σε περιφερειακές αρχές και ενώσεις δήμων. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ως υποστηρικτής η ΠΕΔ Αττικής.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα πού αφορούσαν κονδύλια και προγράμματα της Ε.Ε. για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα το 36% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 κατανέμεται στα διαρθρωτικά ταμεία και στο ταμείο συνοχής και τίθεται υπό τη διαχείριση εθνικών ή περιφερειακών διαχειριστικών αρχών πού ορίζονται από τα Κράτη Μέλη. Το 22% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. συνεισφέρει σε προγράμματα κεντρικά διαχειριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής έχει τρεις σημαντικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, διαχειριζόμενους σε Εθνικό/Περιφερειακό επίπεδο

  1. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

  2. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

  3. Το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)

Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της Ε.Ε. αποφασίζουν για τη χρήση:

– Των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.

– Της τεχνικής βοήθειας στα πλαίσια του Jessica και στα πλαίσια του JASPERS (όχι για Ελλάδα)

– Των προγραμμάτων συνεργασίας INTERREG IV A & INTERREG IV B.

Tα Ευρωπαϊκά κονδύλια κεντρικά διαχειριζόμενα από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι:

  • Τα προγράμματα συνεργασίας INTERREG IV C & URBACT

  • Το πρόγραμμα ευφυής ενέργεια-Ευρώπη (ΙΕΕ)

  • Ο Μηχανισμός ELENA (χρηματοδοτείται από το ΙΕΕ μέσω της Ετεπ)

  • ELENA-KfW

  • ELENA-CEB

  • THE EYROPEAN ENERGY EFFICIENCY FUND

  • Οι έξυπνες πόλεις (SMART CITIES) 7Ο Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας

Ειδική αναφορά έγινε για τη χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Συγχρόνως έγινε καταγραφή των προβλημάτων και προγραμματισμός των επομένων δράσεων.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχία των δράσεων του Συμφώνου των Δημάρχων. Προς αυτή τη κατεύθυνση παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, κινητοποιεί όλους τους απαραίτητους φορείς και τις δομές υποστήριξης, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των δράσεων με στόχο το συντονισμό όλων των ενεργειών.

Ακόμη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μοχλεύει νέους πόρους με τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών και τραπεζικών επενδύσεων. Καλλιεργεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών πάνω σε συγκεκριμένες στοχεύσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ενισχύει, ιδιαίτερα την πολιτική καινοτομίας και αποδεικνύει ότι ακόμα και μέσα στις δύσκολες συγκυρίες μπορούμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Να στηρίξουμε την καινοτομία ,την έρευνα, την αειφόρο ανάπτυξη για το καλό όλων μας.