το-πρωινό-του-αιγαίου-βρίσκεται-ξαν-449800
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 22.02.2018 | 17:05

Το “Πρωινό του Αιγαίου” βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Πρωινό του Αιγαίου που τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί σε αρκετές εκθέσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, όχι μόνο για την ποικιλία των τοπικών προϊόντων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Μέσα απο τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, όπως η Panorama World Festival στην Στοκχόλμη, η έκθεση XENIA και η Metropolitan Expo, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί ο γαστρονομικός πλούτος των νησιών, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας.

Στη διάρκεια των εκθέσεων, σεφ της λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων  παρουσίασαν μια πλούσια γκάμα απο προϊόντα αλλά και συνταγές που διαθέτουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και διατίθενται στους επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Γεύσεις από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, όπως μους ταραμά σε άζυμο ψωμί, κολοκυθόπιτα με αλεύρι από χαρούπι, τάρτα μάραθου με φρέσκο σπανάκι,  φρουτάλια Άνδρου με λουκάνικο και δυόσμο, κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, φάβα Σχοινούσας και φάβα Σαντορίνης, τούρτες συμιακές, ροδίτική χορτόπιτα, γαλακτομπούρεκο, τυρόπιτα γλυκιά, φανουρόπιτα, γριές Μυκόνου, χαλβά σιμιγδαλένιο με γάλα, στριφτή τυρόπιτα, τσάι αρωματικό από τα νησιά και στάρι βραστό χυλωμένο είναι μόνο λίγα απο τα προϊόντα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις και περιλαμβάνονται στο πρωινού του Αιγαίο

Προϊόντα και συνταγές που για χρόνια ήταν σχεδόν ξεχασμένα, είναι ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να εμπλουτίσουν το πρωινό που διατίθεται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί μάλιστα, οτι η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε διεθνείς διοργανώσεις του είδους, περιλαμβάνεται στο συνολικότερο στρατηγικό πλάνο στήριξης του πρωτογενούς τομέα των νησιών, μέσα από την ανάδειξή τους ως γαστρονομικούς προορισμούς αξιώσεων, βάσει της  ιδιαίτερης και ξεχωριστής για κάθε νησί γαστρονομίας του και των ευεργετικών ιδιοτήτων των προϊόντων του.