Πρεσβευτές Ελληνισμού από τη Νομαρχία Αθηνών

δυο Έλληνες της διασποράς, δύο Καθηγήτριες από τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη και την ομάδα του Παναθηναϊκού θα ανακηρύξει ως Πρεσβευτές Ελληνισμού, φέτος και για 11η συνεχή χρονιά, η Νομαρχία Αθηνών.
Είναι ένας θεσμός αφιερωμένος στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, την πρώτη «Πρέσβειρα Ελληνισμού», που τιμά εκείνους που με τη δράση, το έργο και τη γενικότερη στάση ζωής τους προβάλλουν και υπηρετούν παγκοσμίως τα Ελληνικά Ιδεώδη και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η τελετή ανακήρυξης των «Πρεσβευτών Ελληνισμού» θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008 και ώρα 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής). Η ανακήρυξη των πρεσβευτών Ελληνισμού έγινε με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, βραβεύεται για την πολύχρονη προσφορά της στον αθλητισμό και τη συνεχή παρουσία της στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που προβάλει την Ελλάδα.

Ο κ. Γεώργιος Στασινάκης, η κ. Ούσα Κορν – Ταπτίμ, η κ. Φατίμα Ελόεβα και η κ. Γεωργία Καλτσίδου βραβεύονται για την αδιάκοπη προσπάθειά τους να προβάλουν τον Ελληνισμό σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της γης.

Μετά την τελετή ανακήρυξης θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ακολουθούν τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των Πρεσβευτών Ελληνισμού 2008:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ – Ελβετία

* Γεννημένος στην Καλαμάτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Νομική και δημόσιο δίκαιο. Είναι Νομικός Σύμβουλος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), καθώς και Ιδρυτής και Πρόεδρος της «διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει επισκεφτεί 77 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με μοναδικό σκοπό να διαδώσει το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και τα ιδεώδη του Ελληνικού Πολιτισμού. διορίστηκε το 1968 Βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και εξελέγη, στη συνέχεια, Βοηθός Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Έχει λάβει ξεχωριστές τιμές και διακρίσεις, λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του και των πρωτοβουλιών του για τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας του απένειμε, το 1996, τον τίτλο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας». Το 2007, το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» (δήμος Μυρτιάς, του Νομού Ηρακλείου Κρήτης), σε αναγνώριση του έργου του για την προβολή, σε ολόκληρο τον κόσμο, του Νίκου Καζαντζάκη, της Κρήτης και του Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα, του απέμεινε τον τίτλο του «Επίτιμου δημότη».

ΟΥΣΑ ΚΟΡΝ – ΤΑΠΤΙΜ – Ταϋλάνδη

* Είναι διδάκτορας και αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ramkamhaeng, της Ταϊλάνδης. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Λογοτεχνία, από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ. Εισήγαγε το 1999, τη διδασκαλία της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ramkamhaeng, ιδρύοντας τμήμα ελληνικής γλώσσας, το μοναδικό παρόμοιο τμήμα σε όλη την Νοτιοανατολική Ασία, το οποίο παράγει έργο μέχρι και σήμερα. Είναι επικεφαλής στο τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ από το 2002 ανέλαβε χρέη υποδιευθύντριας στο Ινστιτούτο Γλωσσών, του Πανεπιστημίου Ramkamhaeng. Αρωγός στη διάδοση και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας προώθησε τη σχεδίαση και τη δημιουργία του Νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ταϊλάνδη, σκοπός του οποίου είναι η επέκταση και προβολή των ελληνικών σπουδών και της κλασσικής αρχαιότητας στην Ταϊλάνδη.

ΦΑΤΙΜΑ ΕΛΟΕΒΑ- Ρωσία

* διακεκριμένη Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας, καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, της Ρωσίας. Σήμερα, το τμήμα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα στο είδος του στον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Είναι πτυχιούχος βαλκανικών σπουδών και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Έχει διδακτορικό στη Νεοελληνική Λεξικολογία. Γνωρίζει 11 ξένες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, αλβανικά, λιθουανικά, οσετινιακά, ιταλικά, πολωνικά και ισπανικά). διδάσκει στo Πανεπιστήμιο Queen Mary University και Westfield College, στο Λονδίνο, ενώ είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ecole Normale, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, στην Αθήνα. Έχει ενεργή συμμετοχή σε συμπόσια, διαλέξεις και εκθέσεις που αφορούν στη διάδοση του ελληνικού στοιχείου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΤΣΙδΟΥ – Κολομβία

* Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας της Κολομβίας, θέση από την οποία διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων και παρουσιάσεων σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας στο Institute Caro Y Cuervo (Κάρο και Κουέρβο), στην Μπογκοτά, στον Ελληνοκολομβιανό Σύλλογο και είναι επίσημη μεταφράστρια κειμένων από τα Ισπανικά – Ελληνικά και Ισπανικά, στην Κολομβία. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στην Ισπανοαμερικάνικη Λογοτεχνία και Γλωσσολογία, διακρίνεται μεταξύ των ομογενών στην Κολομβία για την έντονη δραστηριότητά της, σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό και την προβολή της ελληνικής γλώσσας εδώ και 20 χρόνια. Η έντονη δραστηριότητά της, της έχει χαρίσει μέσα στην κοινωνία της Μπογκοτά το ψευδώνυμο «La Griega» (η Ελληνίδα).

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!