πουλάκης-σε-αγοραστό-πώς-θα-ανατρέψει-275120
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 09.11.2012 | 14:50

Πουλάκης σε Αγοραστό: Πώς θα ανατρέψεις Μεσοπρόθεσμο, με το οποίο διαφωνείς;

Τις θεσμικές, κινηματικές, αλλά και νομικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και μέλος της Ε.Ε. της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός, για την αποτροπή εφαρμογής των διαλυτικών τόσο για την κοινωνία όσο και για την Αυτοδιοίκηση μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε την Τετάρτη, ζητά να πληροφορηθεί με επερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.

Ο κ. Πουλάκης, αφού υπενθυμίζει τις συνέπειες του «Καλλικράτη» και των δύο και πλέον χρόνων μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που οδήγησαν στην περικοπή κατά 60% των πόρων της και στην οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ, παραθέτει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και σημειώνει ότι «αν τα προηγούμενα «μνημόνια» υπήρξαν καταστροφικά τόσο για την κοινωνία γενικότερα όσο και για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι σίγουρο ότι τα πρόσφατα μέτρα θα αποτελέσουν την οριστική της ταφόπλακα, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για να τα εμποδίσουμε και να τα ανατρέψουμε».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πουλάκης, «μαζί με το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και είναι όχι μόνο διαλυτικές, αλλά και ευθέως παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες σε μία σειρά διεθνών κειμένων δεσμευτικών για τη χώρα μας, καθώς και στην πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων μας».

Αναφερόμενος αναλυτικά στις αρνητικές για την Αυτοδιοίκηση ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου (περικοπές αντιμισθιών και αποζημιώσεων αιρετών, αναστολή προσλήψεων και διορισμών υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ, θέσπιση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», γενίκευση του θεσμού της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων, κατάργηση οργανικών θέσεων, θέση σε διαθεσιμότητα, απόλυση υπαλλήλων κ.λπ.), ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει τη διπλή ιδιότητα του κ. Αγοραστού ως Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝ.ΠΕ. και του ζητά να λάβει όλες τις θεσμικές και αγωνιστικές, αλλά και νομικές/δικαστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου στην Αυτοδιοίκηση.

 

Ε π ε ρ ώ τ η σ η
προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κων/νο Αγοραστό

Θέμα : Επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Όπως γνωρίζετε, οι δυνάμεις της Αριστεράς, όπως και η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», είχαν ήδη πριν τις πρώτες περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, αλλά και πριν από αυτή ακόμα την ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης», επισημάνει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα αποτελούσε ένα μνημονιακό πείραμα στο πεδίο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Πράγματι, τα δύο και πλέον χρόνια εξακολούθησης της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, την οποία διευκόλυνε και προώθησε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης», είχαν ως συνέπεια την οικονομική διάλυση του συνόλου της Αυτοδιοίκησης. Οι περικοπές των πόρων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουν αγγίξει ήδη το 60%, με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τους αιρετούς που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και αποτελούσαν τους βασικούς υποστηρικτές του «Καλλικράτη» να αντιδράσουν, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.

Πρόσφατη πράξη του αυτοδιοικητικού δράματος, η ψήφιση – έστω και με βαρύτατες για την κυβέρνηση απώλειες – του πρωτοφανούς σκληρότητας Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αν τα προηγούμενα «μνημόνια» υπήρξαν καταστροφικά τόσο για την κοινωνία γενικότερα όσο και για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι σίγουρο ότι τα πρόσφατα μέτρα θα αποτελέσουν την οριστική της ταφόπλακα, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για να τα εμποδίσουμε και να τα ανατρέψουμε.

Μαζί με το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και είναι όχι μόνο διαλυτικές, αλλά και ευθέως παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες σε μία σειρά διεθνών κειμένων δεσμευτικών για τη χώρα μας, καθώς και στην πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων μας.

Συγκεκριμένα, ακόμα και το μόνο υποτίθεται θετικό στοιχείο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για τους ΟΤΑ, η ρύθμιση δηλαδή των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην πραγματικότητα αποτελεί, ακόμα και αυτή, απόδειξη της αδιέξοδης και αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, αφού ρυθμίζονται μόνο τα δάνεια των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αφήνονται ως έχουν οι οφειλές των ΟΤΑ προς τις ιδιωτικές Τράπεζες, παρά το γεγονός πως βασικός ωφελούμενος της προσδοκώμενης δόσης για χάρη της οποίας λήφθηκαν τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα είναι ακριβώς οι Τράπεζες.

Πολύ χειρότερες, βέβαια, είναι οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για τους ΟΤΑ. Αναλυτικά :

1ον. Περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

2ον. Αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι διορισμοί υπαλλήλων κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. στους ΟΤΑ.

3ον. Θεσπίζεται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο παρά την επιλογή της χρήσης του όρου «αυτοτέλεια», για λόγους άμβλυνσης των εντυπώσεων, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος και την εκεί προστατευόμενη αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση/αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ.

4ον. Γενικεύεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων – των υπηρετούντων στους ΟΤΑ περιλαμβανομένων – και προβλέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων, η θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και η εν συνεχεία απόλυσή τους..

Τα παραπάνω μέτρα, εκτός των ολέθριων επιπτώσεων που έχουν τόσο στους εργαζομένους στους ΟΤΑ όσο και στους πολίτες, είναι προφανές ότι είναι διαλυτικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και εντελώς παράνομα και αντισυνταγματικά.

Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ περιορίστηκαν στο να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους μόνο στις περικοπές των αντιμισθιών των αιρετών και του αριθμού των ειδικών συνεργατών, συμβούλων κ.λπ., αντιπροτείνοντας μάλιστα την περαιτέρω περικοπή των ΚΑΠ, ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, τη στιγμή που οι ήδη πετσοκομμένοι ΚΑΠ αποτελούν για την Αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά πηγή ζωής.

Στη βάση των ανωτέρω, και ενόψει της διπλής ιδιότητάς σας, ως Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αλλά και ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝ.ΠΕ.,

επερωτάσθε :

1. Ποιες θεσμικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτίθεσθε να λάβετε ώστε να ματαιώσετε στην πράξη την εφαρμογή των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων;

2. Προτίθεσθε να αναλάβετε νομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προσβάλετε δικαστικά τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου;

3. Συμμερίζεστε την πρόταση που εκφράζεται στην κοινή ανακοίνωση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ;

Με τιμή,

ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

και επικεφαλής της παράταξης

«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

Κων/νος Πουλάκης