Πουλάκης σε Αγοραστό: «Εμπόδισε τον ολετήρα του Μεσοπρόθεσμου»

Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η επερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με θέμα τις επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Αυτοδιοίκηση και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Περιφέρεια για να εμποδίσει την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, «η ακολουθούμενη πολιτική έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνονται για αυτή συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, τα οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), και συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη και αιρετοί που τα υποστηρίζουν και συμμετέχουν σ’ αυτά», ενώ τόνισε στον κ. Αγοραστό ότι «δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες». Ο κ. Πουλάκης ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί «ξεκάθαρα και με πολιτικούς όρους απέναντι στο σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής», ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η παράταξή του είχαν εξ αρχής προειδοποιήσει ότι ο Καλλικράτης θα αποτελούσε ένα «μνημονιακό πείραμα» στο πεδίο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» ανέφερε ότι «η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής της διάλυσης, εξαιτίας των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, το οποίο αποτελεί το σκληρότερο ενδεχομένως από όλα τα «μνημόνια» που προηγήθηκαν. Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, δημόσιος πλούτος, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δημόσια παιδεία, καθώς και αυτοδιοίκηση, τα πάντα ισοπεδώνονται στο νέο πακέτο μέτρων, με μία σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες – εκτός από κοινωνικά άδικες – είναι και ευθέως παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες στα διεθνή και κοινοτικά κείμενα, καθώς και στην πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων μας».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις αρνητικές για την Αυτοδιοίκηση ρυθμίσεις (απολύσεις εργαζομένων, οικονομική εποπτεία των ΟΤΑ, περαιτέρω περικοπές κ.λπ.), ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να αναλάβει συγκεκριμένες κινηματικές, θεσμικές, πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή του Μεσοπρόθεσμου και των μνημονίων, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες περιφέρειες και τους δήμους, ενώ κατέληξε απευθυνόμενος προς τον κ. Αγοραστό : «Είναι τώρα η ιστορική στιγμή κατά την οποία καλείστε να αποφασίσετε αν θα προτάξετε την ιδιότητα του αιρετού – οπότε θα υπερασπιστείτε με κάθε μέσο κινηματικό, πολιτικό, νομικό και θεσμικό, την αυτοδιοίκηση – ή θα παραμείνετε πιστός στην κομματική σας ένταξη και στην υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, έστω και με κατά καιρούς αντιπολιτευτικές «κορώνες», για τα μάτια του κόσμου. Τώρα, λοιπόν, κ. Περιφερειάρχη, είναι η στιγμή να μας απαντήσετε τι επιλέγετε : Θα παλέψετε με κάθε τρόπο να εμποδίσετε τον ολετήρα του Μεσοπρόθεσμου, κ. Αγοραστέ;».

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση της επερώτησης που κατέθεσε η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη», σχετικά με την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με το πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Αλεξόπουλου, ο Κώστας Πουλάκης παρενέβη καταλογίζοντας ευθύνες για το θεσμικό αδιέξοδο τόσο στον κ. Αγοραστό και την παράταξη της πλειοψηφίας, όσο και στον κ. Παπατόλια, αφού και οι δύο, ως εκλεκτοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), μετέχουν στην Ένωση Περιφερειών, δεν έχουν αναλάβει ωστόσο την ελάχιστη πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου.

Μάλιστα, απαντώντας στην πρόταση του κ. Παπατόλια να εκδοθεί ψήφισμα που θα καλεί τον κ. Αλεξόπουλο είτε να παραιτηθεί είτε «να εργαστεί για το καλό του τόπου», ο κ. Πουλάκης σημείωσε : «Σαφώς και θεωρούμε από κάθε άποψη καταδικαστέα την περίπτωση Αλεξόπουλου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» να εργαστεί ένας άνθρωπος που έχει επιδείξει τέτοια ανάλγητη ηθικά συμπεριφορά μέχρι σήμερα «να δουλέψει για το καλό του τόπου». Επιπλέον, θεωρούμε υπεύθυνες για το σημερινό αδιέξοδο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τόσο σε κεντρικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, γνήσιο «τέκνο» των οποίων υπήρξε το κατά κυριολεξία «έκτρωμα» που λέγεται «Καλλικράτης», αλλά και τους ίδιους τους κ.κ. Αγοραστό και Παπατόλια προσωπικά, με δεδομένη τη συμμετοχή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝ.ΠΕ. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο να καλεί τον κ. Αλεξόπουλο να παραιτηθεί και να δεσμεύει τους κ.κ. Αγοραστό και Παπατόλια, ως μελών της Ε.Ε. της ΕΝ.ΠΕ., να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω κενού του «Καλλικράτη» από το υπουργείο Εσωτερικών».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!