Πέτρος Τατούλης: Mέχρι τα τέλη του 2015 θα έχουν αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκου Βούτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα το πρόβλημα των ογδόντα δύο (82) Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα υπέρογκα πρόστιμα που για την Πελοπόννησο ανήλθαν σε  4.200.000 €  μόνο ένας από τους 82 Χ.Α.Δ.Α έχει αποκατασταθεί.

Στη σύσκεψη με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του συνόλου σχεδόν των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής  Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης τόνισε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι υπέρογκα και οι ημερομηνίες για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α πιέζουν επισημαίνοντας παράλληλα ότι το θέμα των Χ.Α.Δ.Α αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα πολιτικής που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων  το οποίο οριοθετεί μία συμβατή στρατηγική με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βούτσης συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα πρόστιμα εναντίον της χώρας τη δεδομένη στιγμή και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει τεράστιο κόστος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί χρόνια πριν.

Βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2-12-2014) για τους Χ.Α.Δ.Α όλης της χώρας το πρόστιμο ανέρχεται σε 14.520.000 € ενώ από τις 02 Ιουνίου θα επιβάλλεται, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς 80.000 € και για τους ανενεργούς 40.000 € έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένουν ογδόντα ένας (81) Χ.Α.Δ.Α από τους οποίους οι είκοσι τρεις (23) ενεργοί και πενήντα οκτώ  (58) ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί, επί πλέον του προαναφερθέντος, είναι 4.160.000 € αν μέχρι 2-6-2015 δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.κ Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος,  εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Κώστας Πουλάκης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί  σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Ευάγγελος Καπετάνιος διευκρίνισε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,  ογδόντα δύο (82) Χ.Α.Δ.Α εδώ και χρόνια δεν έχουν  αποκατασταθεί, η πρόοδος που υπήρξε εδώ και ένα χρόνο είναι σχεδόν μηδαμινή ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος το 2016 διότι τα έργα δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί. Συμπλήρωσε ότι τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων των (81)  Χ.Α.Δ.Α που είναι ενταγμένα σε κοινοτικά προγράμματα εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από εθνικούς πόρους.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχουν αποκατασταθεί όλοι οι Χ.Α.Δ.Α της Περιφέρειας του.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΑΤΟΥΛΗΣ, ΧΑΔΑ


Αφήστε μια απάντηση