ΠΕΣΥ Στ. Ελλάδας: Στο επίκεντρο ΕΣΠΑ, οδοποιία, περιβάλλον, δημόσια υγεία

Στη Λιβαδειά έγινε η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου και συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, για την κατασκευή σημαντικών έργων οδοποιίας και για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων.

Ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα της Βοιωτίας και ειδικότερα :

 • Στην αγροτική ανάπτυξη, όπου ήδη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Β΄φάση των αρδευτικών έργων Λιβαδειάς, έργο που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες και στις απαιτήσεις των γεωργών της περιοχής.
 • Στη στήριξη του Οργανισμού Κωπαΐδας, ενός φορέα που απαιτείται η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του, εξυπηρετώντας πολύπλευρα και σημαντικά θέματα της αγροτικής οικονομίας.
 • Στην τροφοδότηση με πόσιμο και καθαρό νερό των οικισμών της ευρύτερης περιοχής Ασωπού που είχαν υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση των υπόγειών υδροφορέων, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, όπως το έργο της ύδρευσης Νεοχωρακίου και Ελαιώνα Θηβών.
 • Στην ανάγκη χωροταξικών ρυθμίσεων στην περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, προκειμένου να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά και να αναβαθμιστεί λειτουργικά η άτυπη βιομηχανική ζώνη.
 • Στην αποτελεσματική πρωτοβουλία της νομαρχίας Βοιωτίας, που σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, οδήγησε, από το 2003 στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Βοιωτία καθώς και στην αναγκαιότητα εφαρμογής ρεαλιστικών προτάσεων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Ακολούθησε η συζήτηση της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με είκοσι θέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν:

– Η προέγκριση πιστώσεων για το 2012 προκείμενου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τη δυνατότητα της μη δαπανημένης πίστωσης του 2011 επαυξημένης κατά 30 %. Η διαδικασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, πολλά έργα που υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:

 • Το δρόμο «Άμφισσα – Λιδορίκι», προϋπολογισμού 20,9 εκ €
 • Την ανακατασκευή του παλιού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Λαμίας, προϋπολογισμού 14,3 εκ €
 • Τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Κύμης, προϋπολογισμού 8,9 εκ €
 • Το δρόμο Αταλάντη – όρια Νομών Βοιωτίας / Φθιώτιδας (τμήμα από Ελάτεια έως διασταύρωση ΠΕΟ Λαμίας – Λιβαδειάς, με κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων), προϋπολογισμού 10 εκ. €
 • Το δρόμο Θήβα – Λιβαδειά (τμήμα Μαυρομάτι – Βάγια με κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Βαγίων), προϋπολογισμού 7,9 εκ. €
 • Το ενιαίο σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο – Λύκειο) Λαμίας, προϋπολογισμού 10,9 εκ. €
 • Το Δημοτικό σχολείο Εχιναίων Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 2,7 εκ. €
 • Το δρόμο Θίσβη – Κανάβαρι, που πρόκειται να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει άμεσα, προϋπολογισμού 33,9 εκ. €.

– Η χρηματοδότηση έργων οδοποιίας από το Ειδικό Αναπτυξιακό της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766) και η ένταξη νέων έργων στο πρόγραμμα Πίνδος, με παράλληλη εξυγίανσή του. Συγκεκριμένα δρομολογείται η υλοποίηση των έργων:

 • Συντήρηση – βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνα – Θήβα – Λιβαδειά στο τμήμα από το ΚΕΠΒ μέχρι τον κόμβο Πυρί, προϋπολογισμού 2 εκ. €. Πρόκειται για μια σημαντική και επείγουσα παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε τμήμα περίπου 5,5 χιλιομέτρων στα δυτικά της Θήβας, που δέχεται τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων.
 • Συντήρηση – βελτίωση της επαρχιακής οδού διασταύρωση Διστόμου – Δαυλείας έως τα όρια της Βοιωτίας στην περιοχή του Μαυρονερίου, προϋπολογισμού 1 εκ. €.
 • Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Χρύσω – Αγ. Δημήτριος Ευρυτανίας, προύπολογισμού 780.000 €
 • Ανάδειξη λίμνης Κρεμαστών – κατασκευή οδού πρόσβασης τμήμα Νεοχώρι – Φτερόλακα Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 450.000 €.

Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και:

 • Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για το έργο «Παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα», που περιλαμβάνει την μελέτη της δομής του παράκτιου συστήματος με μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 8 σταθμούς : 2 στον Μαλλιακό, 1 στο Θεολόγο, 1 στη Λάρυμνα, 1 στο Αλιβέρι, 1 στο Μαρμάρι, 1 στον Κορινθιακό και 1 στο Διάυλο Ωρεών.
 • Το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού για την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτρειας, ως πρόδρομες εργασίες που αποτελούν και την βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, η οποία θα υλοποιείται παράλληλα, με σκοπό να ενταχθεί σε ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης του μνημείου.
 • Με τις Αναπτυξιακές Εύβοιας και Φθιώτιδας και Δήμους της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, προκειμένου για την κουνουποκτονία, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αναπτυξιακή σύμπραξη «Φθία», προκειμένου να υποβληθεί πρόταση κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!