Περιφέρειες – ΕΣΠΑ: Αιρετοί – διορισμένοι, σημειώσατε 1

Αν και οι ταχύτητες που τρέχουν οι περιφέρειες σε σχέση με το ΕΣΠΑ ποικίλουν, όπως έχουν καταδείξει σχετικά ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, η σύγκρισή τους με τους (διορισμένους) συναδέλφους σε σχέση με την απορροφητικότητα είναι καταλυτική. Οι αιρετοί υπερέχουν των διορισμένων, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά πολύ: Αυτό δείχνει η σύγκριση του ενάμιση χρόνου (από 1.7.2011 έως 31.12.2012) που «τρέχουν» το ΕΣΠΑ οι αιρετοί περιφερειάρχες σε σχέση με το τα προηγούμενα 4,5 (1.1.2007 έως 30.6.2011) που την ευθύνη του είχαν οι διορισμένοι.

Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα, επεξεργασμένα από την aftodioikisi.gr, στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης όλοι ανεξαιρέτως οι αιρετοί «έτρεξαν» πολύ πιο γρήγορα το ΕΣΠΑ από τους προκατόχους τους. Μάλιστα, οι διαφορές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τέτοιες που υπερκαλύπτουν και τυχόν αντίλογο ότι «η εκκίνηση είναι πάντα πιο δύσκολη από τον τερματισμό, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η κεκτημένη ταχύτητα» .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της σύγκρισης των επιδόσεων αιρετών – διορισμένων ανά περιφέρεια (κατά αλφαβητική σειρά) είναι τα εξής:

 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Το διάστημα των 4,5 πρώτων ετών οι διορισμένοι περιφερειάρχες της ΠΑΜ-Θ είχαν απορροφητικότητα στις συμβασιοποιήσεις 44,7%, δηλαδή κατά μέσο όρο σε διάστημα ενάμιση έτους (σ.σ. η διαίρεση γίνεται για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη με τους αιρετούς οι οποίοι έχουν χειριστεί το ΕΣΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) 14.9%, ποσοστό σχεδόν 2,5 φορές μικρότερο από το 38,1% που έχει επιτύχει από 1.7.2011 έως 31.12.2013 ο Α. Γιαννακίδης.  Ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφορά στις πληρωμές, καθώς μέχρι 30.6.11 οι πληρωμές ήταν 22,4%, δηλαδή, κατά μέσο όρο σε διάστημα ενάμιση έτους 7,4% και στην  περίοδο Γιαννακίδη, ήταν 22,7% (δηλαδή τριπλάσια και μάλιστα κατά τι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα 4,5 χρόνια!).

 

Περιφέρεια Αττικής

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τα πρώτα 4,5 χρόνια (1.1.2007 έως 30.6.2011) «έτρεξε» το ΕΣΠΑ σε επίπεδο συμβασιοποιήσεων με 42,5%, δηλαδή, 14,1% κατά μέσο όρο σε διάστημα 1,5 έτους.  Αντίστοιχα,  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που την ευθύνη του ΠΕΠ Αττικής έχει αναλάβει ο Γ. Σγουρός, το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων φτάσει το 22,7% (+8,6%). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές καθώς τα πρώτα 4,5 χρόνια  «έτρεξαν» κατά μέσο όρο (στον 1,5 χρόνο) με 7,4%, ενώ από 1.7.2011 έως 31.12.2012 υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας το 17,3%.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Σημαντική πρόοδο κυρίως στις πληρωμές και λιγότερο στις συμβασιοποιήσεις εμφανίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε περιφερειάρχης είναι ο (αιρετός) Ν. Γιακαλής, σε σχέση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια των διορισμένων. Συγκεκριμένα, από το 13,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων μέχρι τις 30.6.11 φτάνει στο 18,8%, ενώ διπλασιάζει τις πληρωμές (από 5,2 σε 10,4%).

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στη Δυτική Ελλάδα  οι πληρωμές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, ενώ  μεγάλη πρόοδος  εμφανίζεται και στις συμβασιοποιήσεις. Αναλυτικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (αιρετός περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας), οι συμβασιοποιήσεις υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το μέσο όρο τον πρώτων 4,5 ετών (11,5%) και έφτασαν το 34,56%, ενώ οι πληρωμές υπερπενταπλασιάστηκαν: Από 5,4% σε 28,05%!

 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας οι διαφορές τόσο στις συμβασιοποιήσεις όσο, κυρίως, στις πληρωμές μεταξύ των δύο περιόδων είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, από το 14,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 χρόνων των διορισμένων περιφερειαρχών, φτάνουμε στο 25% του τελευταίου ενάμιση έτους που ανέλαβε το ΠΕΠ ο αιρετός Γ. Δακής. Αντίστοιχα, το 9,1% των πληρωμών διπλασιάζεται και φτάνει το 18,1%.

 

Περιφέρεια Ηπείρου

Τετραπλασιασμό των πληρωμών και μικρότερη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις παρατηρούμε ανάμεσα στις δύο περιόδους στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, το 21,7% (κατά μέσο όρο) των πληρωμών της πρώτης περιόδου των διορισμένων περιφερειαρχών αυξάνει σε 38,2% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που αναλαμβάνει το ΠΕΠ ο (αιρετός) Α. Καχριμάνης, ενώ θεαματική είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 9,4% φτάνουν στο 38,1%!

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στη Θεσσαλία παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πληρωμές αλλά μικρότερη στις συμβασιοποιήσεις. Αναλυτικά, η αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (κατά μέσο όρο) την περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών ήταν 18,3%, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει το ΠΕΠ ο (αιρετός) Κ. Αγοραστός διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 36,8%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές καθώς το 10,9% της μέχρι της 30.6.11 περιόδου, τριπλασιάζεται, φτάνοντας το 32,4% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Αύξηση, κυρίως, στις πληρωμές οι οποίες σχεδόν διπλασιάζονται και λιγότερο στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζουν τα Ιόνια. Συγκεκριμένα, το 17,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 ετών φτάνει στο 25,6% τον τελευταίο ενάμιση που περιφερειάρχης είναι ο (αιρετός) Σπ. Σπύρου, ενώ στις πληρωμές  το 9,2% γίνεται 17,2%.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αύξηση, κυρίως, στις πληρωμές και μικρότερη στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Κεντρική Μακεδονία. Αναλυτικά, από 21,3% (κατά μέσο όρο) στις συμβασιοποιήσεις την πρώτη περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών ανεβαίνει στο 30,6% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (σ.σ. πρόκειται για την περίοδο των αφών Ψωμιάδη, καθώς ο σημερινός περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας ανέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου 2013). Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 9,1% έφτασαν το 24,7%  (2,7 φορές επάνω).

 

Περιφέρεια Κρήτης

Τετραπλασιασμό στις πληρωμές και υπερδιπλασιασμό στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Κρήτη ανάμεσα στις δύο περιόδους. Συγκεκριμένα, το 14,8% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 ετών  έγινε 32,6% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ανέλαβε το ΠΕΠ ο (αιρετός) Στ. Αρναουτάκης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές: Το 6,2% φτάνει στο 25,1%!

 

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σχεδόν πενταπλάσιες πληρωμές σε σχέση με την πρώτη περίοδο και υπερδιπλάσιες συμβασιοποιήσεις έκανε το Νότιο Αιγαίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 4,5 χρόνια του ΕΣΠΑ είχε κατά μέσο όρο 32,8% στις συμβασιοποιήσεις και 12,6% στις πληρωμές, ενώ τον τελευταίο ενάμιση που το ΠΕΠ έχει αναλάβει ο (αιρετός) Γ. Μαχαιρίδης  έφτασαν στο 68,4% και 49% αντίστοιχα.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σχεδόν διπλασιασμό στις πληρωμές και μικρότερη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Πελοπόννησος ανάμεσα στις δύο περιόδους. Αναλυτικά, από 13,9% (κατά μέσο όρο) στις συμβασιοποιήσεις την περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών φτάνει στο 24,7% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που το ΠΕΠ έχει αναλάβει ο (αιρετός) Π. Τατούλης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 7,3% φτάνουν στο 14,2%.

 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Διπλασιασμό σε συμβασιοποιήσεις και υπερδιπλασιασμό στις πληρωμές παρουσιάζει η Στερεά. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 4,5 χρόνια του ΕΣΠΑ οι συμβασιοποιήσεις ήταν κατά μέσο όρο 25,5% και τον τελευταίο ενάμιση που την ευθύνη έχει ο (αιρετός) Κλ. Περγαντάς φτάνει το 58,6%.  Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από το 13,9% φτάνουν στο 35,6%

 

Διαβάστε επίσης
Περιφερειάρχες: Ποιοι έτρεξαν με… ΕΣΠΑ στο 18μηνο
Περιφέρειες: Πρωταθλήτριες και ουραγοί στα 6 χρόνια ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:ΠΟΙΕΣ «ΕΤΡΕΞΑΝ» ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 3ΜΗΝΟ
Απορρόφηση ΕΣΠΑ και περιφερειακή ανάπτυξη στο επίκεντρο της επίσκεψης Χαν

Δέσμευση Χαν για ενεργό ρόλο περιφερειών στα ευρωπαϊκά προγράμματα
ΕΣΠΑ 2-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗ & Ν. ΑΙΓΑΙΟ
ΕΣΠΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΡΕΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ-ΕΣΠΑ: ΟΔΗΓΟΙ & ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΑΙΡΕΤΟΙ, ΣΥΓΚΡΙΣΗ, ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ


Αφήστε μια απάντηση