Περιφερειάρχες σε ΥΠΕΣ: Κλείνουμε αν δεν μας δώσετε τα οφειλόμενα

Την οργή και την αγανάκτηση τους εξέφρασαν οι 13 περιφερειάρχες στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Αιτία, το γεγονός ότι δεν τους έχουν δοθεί οι ΚΑΠ επενδύσεων, που για το 2012 είναι προϋπολογισμένοι να φτάσουν τα 223 εκατ. ευρώ (σ.σ.: από αυτά, «κουρεύτηκαν» τα 50 εκατ. ευρώ ελέω ΚΕΔΕ, ενώ έχει δοθεί ένα ποσό των 13 εκατ. ευρώ, που οι περιφέρειες έδωσαν σε δακοκτονία και διατροφικά επιδόματα, υπόλοιπο 149 εκατ. ευρώ). Οι περιφερειάρχες ζήτησαν δε από τον υπουργό να δοθούν στις περιφέρειες τα χρήματα αυτά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημείωσε ότι αυτός δίνει ό,τι χρήματα του αποδεσμεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή την οποία είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαιώσε ότι οι επενδυτικοί πόροι θα δοθούν, καθώς είναι εγγεγραμμένοι στον Προϋπολογισμό, όταν η χώρα μας πάρει τη δόση-μαμούθ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτικοί πόροι αφορούν δαπάνες για:

  • Συντηρήσεις – ηλεκτροφωτισμό- διαγραμμίσεις των δρόμων
  • Αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (αποχιονισμοί, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, καθαρισμός ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων, και άλλα)
  • Δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια
  • Δαπάνες για την Αγροτική Ανάπτυξη
  • Δαπάνες για την Τουριστική Ανάπτυξη
  • Δαπάνες για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Ο υπουργός Εσωτερικών αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των περιφερειαρχών δήλωσε ότι το Κράτος αναγνωρίζει τις οφειλές προς τις περιφέρειες και δεσμεύτηκε ότι εντός ολίγων ημερών θα μπορέσει μετά τις επαφές του με τους συναρμόδιους  υπουργούς  και τον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.

Κατά τη συζήτηση οι περιφερειάρχες υπενθύμισαν ότι οι περιφέρειες από την  έναρξη της λειτουργίας τους το 2011 έχουν προσφέρει από μόνες τους στην  τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%. Επιπλέον, έχουν ήδη επωμισθεί το βάρος της μείωσης των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Α.Π.) τη διετία 2011-2012 κατά 60%.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός επανέφερε το αίτημα για άμεση συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό, ώστε να γνωρίζει και ο ίδιος όλα τα θέματα που αφορούν τις περιφέρειες, ένα νέο θεσμό που πρωταρχικό στόχο έχει την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΝΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!