Περιφερειάρχες: Ο Σαμαράς μάς θέλει διορισμένους

Επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να καταργήσει τις αιρετές περιφέρειες και να επιστρέψει τη χώρα στην εποχή του διορισμένου περιφερειάρχη, χαρακτηρίζει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που αφορούν τις περιφέρειες, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός.

Συγκεκριμένα, με ανοιχτή επιστολή του εκ μέρους της ΕΝΠΕ  (η οποία ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε προς το ηπιότερο) προς τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον κατηγορεί ότι, παρά τις υποσχέσεις του για ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου των περιφερειών, «διαπιστώνει με λύπη και αγανάκτηση ότι έχετε επιλέξει ως κεντρική πολιτική επιλογή τη κατάργηση των περιφερειών και την επιστροφή στο παρελθόν και το διορισμένο περιφερειάρχη».

Κι αυτό γιατί, όπως λέει, με μια σειρά από περικοπές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, όπως τα οδοιπορικά για τους περιφερειακούς συμβούλους και η μείωση προσωπικού, απαξιώνει το ρόλο των περιφερειών και τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

«Με το Σχέδιο Νόμου κάνετε ένα ακόμη βήμα για την απαξίωση του θεσμού των περιφερειών και συνεπώς αποδυναμώνετε την μεγάλη μας προσπάθεια -που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος -για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η εξοντωτική και συνεχιζόμενη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, καθώς και η οριζόντια μείωση του προσωπικού, που φτάνει μέχρι και την τραγελαφική κατάργηση των 26 δημοσιογράφων– θα οδηγήσει τις περιφέρειες, σε αναστολή της λειτουργίας τους, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο παραλογισμός δεν έχει τέλος αφού περικόπτονται ακόμη και τα πενιχρά οδοιπορικά για την συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων στα περιφερειακά συμβούλια και τις επιτροπές. Αυτό κι αν είναι πλήρης απαξίωση του θεσμού», υπογραμμίζεται στην ανοιχτή επιστολή της ΕΝΠΕ.

Παράλληλα, καταφέρεται και κατά του υπουργού Οικονομικών, καταλογίζοντάς του άρνηση να συναντήσει τους περιφερειάρχες, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, που σήμερα έρχονται με το Μεσοπρόθεσμο, ενώ του υπενθυμίζει πως -παρά το ότι το έχει ζητήσει από τις 17 Οκτωβρίου- μέχρι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει συναντήσει τους περιφερειάρχες.

«Σας προτείνουμε να αλλάξετε τα πολιτικά σας σχέδια, όσον αφορά τις περιφέρειες γιατί η υλοποίησή τους θα ενισχύσει την εικόνα διάλυσης του κράτους, για την οποία είστε αποκλειστικά υπεύθυνος, επιταχύνοντας την κοινωνική έκρηξη που όλοι απευχόμαστε. Εάν όμως επιμείνετε, να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε σθεναρά απέναντί σας μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού», καταλήγεται.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Κυβέρνησή σας κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση, Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Βασικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου πλήττουν βάναυσα τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, οδηγώντας όλο και περισσότερους στη δίνη της μεγαλύτερης -μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας.

Οι διατάξεις αυτές έρχονται σε προφανή δυσαρμονία, τόσο με το λαϊκό αίσθημα όσο και με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, περί αναδιαπραγμάτευσης, αποφυγής οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων που δεν πλήττουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ως Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είχαμε αποδεχθεί δημοσίως ότι στο πλαίσιο των περικοπών και της δημοσιονομικής προσαρμογής οι Περιφέρειες θα συνέβαλαν καθοριστικά στον εξορθολογισμό των δαπανών.

Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού αναλάβαμε πρόσθετες ευθύνες -όπως η μεταφορά των μαθητών- επιθυμώντας να δώσουμε λύση σε κοινωνικά προβλήματα που το Κεντρικό Κράτος δεν μπορούσε να επιλύσει.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εγκαίρως, την 17-10-2012, ζητήσαμε ως Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. συνάντηση μαζί σας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα, ευελπιστώντας να προλάβουμε τα χειρότερα που σήμερα έρχονται με το Σχέδιο Νόμου.

Ανάλογη ήταν και η στάση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, ο οποίος απαξιεί να συναντηθεί με τους 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες της Χώρας.

Ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συνάντησή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μας είχατε διαβεβαιώσει ότι «πραγματική ανατροπή υπέρ των Θεσμών Αυτοδιοίκησης και υπέρ της ανάπτυξης του τόπου, θα γίνει μόνο όταν η Περιφέρεια κερδίσει την κεντρική εξουσία. Αρκεί να απαλλάξουμε την Περιφέρεια από εξαρτήσεις και περιττή γραφειοκρατία».

Ωραία και ουσιαστικά λόγια τα οποία ξεχάσατε σήμερα ως Πρωθυπουργός.

Και δεν είναι τα μόνα.

Με το Σχέδιο Νόμου κάνετε ένα ακόμη βήμα για την απαξίωση του θεσμού των Περιφερειών και συνεπώς αποδυναμώνετε την μεγάλη μας προσπάθεια -που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος -για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η εξοντωτική και συνεχιζόμενη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, καθώς και η οριζόντια μείωση του προσωπικού, που φτάνει μέχρι και την τραγελαφική κατάργηση των 26 δημοσιογράφων- θα οδηγήσει τις Περιφέρειες, σε αναστολή της λειτουργίας τους, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο παραλογισμός δεν έχει τέλος αφού περικόπτονται ακόμη και τα πενιχρά οδοιπορικά για την συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων στα Περιφερειακά Συμβούλια και τις επιτροπές.

Αυτό κι αν είναι πλήρης απαξίωση του θεσμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. διαβλέποντας πίσω από τις γραμμές του Μεσοπρόθεσμου και του Προϋπολογισμού τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησής σας, διαπιστώνει με λύπη και αγανάκτηση ότι έχετε επιλέξει ως κεντρική πολιτική επιλογή τη κατάργηση των Περιφερειών και την  επιστροφή στο παρελθόν και τον διορισμένο Περιφερειάρχη.

Σας προτείνουμε να αλλάξετε τα πολιτικά σας σχέδια, όσον αφορά τις Περιφέρειες γιατί η υλοποίησή τους θα ενισχύσει την εικόνα διάλυσης του Κράτους, για την οποία είστε αποκλειστικά υπεύθυνος, επιταχύνοντας την κοινωνική έκρηξη που όλοι απευχόμαστε.

Εάν όμως επιμείνετε, να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε σθεναρά απέναντί σας μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της ΕΝΠΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Διαβάστε επίσης:
Μεσοπρόθεσμο: «Τσεκούρι» στις αντιμισθίες αιρετών
ΥΠΕΣ-Μεσοπρόθεσμο: Μείωση ειδικών συμβούλων σε ΟΤΑ, απόλυση χωρίς αποζημίωση

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΝΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!