περιφερειάρχης-παρίσταται-σε-ιπποδρ-1191143
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 08.06.2023 | 10:38

Περιφερειάρχης παρίσταται σε ιπποδρομίες που οι υπηρεσίες του χαρακτηρίζουν παράνομες

Συνέβη και αυτό! Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης (σ.σ. ο οποίος λαμβάνει, πλέον, και την πλήρη στήριξη Μητσοτάκη και κινείται με “αέρα νικητή” στην περιοχή) παρευρέθηκε σε παράνομες ιπποδρομίες σε προστατευόμενη περιοχή Natura στην Καλλονή της Λέσβου, τις οποίες η ίδια η περιφέρεια έχει χαρακτηρίσει ως «παράνομες ενέργειες μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου εντός προστατευόμενης περιοχής»!

Μιλάμε για τη γνωστή «υπόθεση» εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SΡΑ) για την ορνιθοπανίδα και στην καρδιά του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, όπου εκχερσώθηκε μια λωρίδα πλάτους επτά και μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πίστα διεξαγωγής ιπποδρομιών!

Το θέμα απασχόλησε την κοινωνία το περασμένο έτος μετά από καταγγελίες που έγιναν για τις παράνομες παρεμβάσεις στην περιοχή natura και για κακοποίηση των ζώων (σ.σ. την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια των αγώνων υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός δύο αλόγων).

Πλέον όμως, οι ιπποδρομίες εκεί γίνονται κανονικά, όπως αυτή που έγινε την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τοπικών φορέων παρά τις ενστάσεις και τα έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος που απαγόρευαν την τέλεση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στην περιοχή.

Οι αντικρουόμενες απόψεις και η παρέμβαση του Υπουργείου

Αρχικά, η “άλλη άποψη” έλεγε: «Ουδεμία σχέση έχουν οι ιπποδρομίες με την ιππική δεξιοτεχνία». Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023 οι Οικολόγοι επανήλθαν κάνοντας λόγο για συνέχιση παράνομων εργασιών σε περιοχή Natura.

Και προσφάτως, στις 30/05/2023 η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να στείλει έγγραφο, στα ΑΤ Αγίας Παρασκευής και Καλλονής και Δήμο Δυτικής Λέσβου με θέμα: «Παράνομες εργασίες εντός προστατευόμενης περιοχής!» στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών που αφορούν σε παράνομες ενέργειες επέκτασης μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου, νοτίως των Αλυκών Καλλονής, εντός της προστατευόμενης περιοχής στη θέση «Λοτζάρια» της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής και Καλλονής Λέσβου, σας ενημερώνουμε ότι πληροφορίες που φθάνουν στην υπηρεσία μας, μαρτυρούν τη μεταφορά μεταλλικών θέσεων εκκίνησης ιπποδρομιών στην περιοχή, προκειμένου το προσεχές 3ήμερο να διεξαχθούν ιππικές δεξιοτεχνίες και παρέλαση αλόγων τις μέρες και ώρες που αναφέρονται στη συνημμένη αφίσα. Παρακαλούμε για τη συνδρομή σας με αυξημένη επιτήρηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι οχλούσες δραστηριότητες εάν αυτές πρόκειται να διεξαχθούν εντός της προστατευόμενης περιοχής».

Μετά όμως από “φωνές” και τοπικές πιέσεις ότι δε θα γίνονταν οι ιπποδρομίες που τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μέρος των τριήμερων εκδηλώσεων του τοπικού συλλόγου Αγίας Τριάδας για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, υπήρξε τοποθέτηση τόσο του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, όσο και τοπικών φορέων που δήλωναν ότι στηρίζουν τελικά τη διοργάνωση. (σ.σ. Εκλόγές, βλέπετε εν όψει…)

“Ουδέν σχόλιο” από Μουτζούρη!

H aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τον περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος, παρά τα ερωτήματά μας, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, ούτε για το θέμα, ούτε για τη στάση του.

Δείτε όμως κάποιες από τις αναρτήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο προφίλ του.

Τελευταία νέα:

 

Χίος: Δημοτικός Σύμβουλος κατέρρευσε την ώρα της συνεδρίασης-Δεν υπήρχε ασθενοφόρο

 

Κορυδαλλός: Αποκαλύψεις για το συμβόλαιο θανάτου -Ποια η «σύνδεση» με τη δολοφονία Φιλόπουλου

 

Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Προσοχή στις “μαϊμού” ιστοσελίδες κράτησης καταλυμάτων-Τι να προσέξετε όταν κλείσετε δωμάτιο