περιφερειάρχης-εμβολιάστηκε-εκτός-σ-374918
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 24.02.2021 | 09:30

Περιφερειάρχης εμβολιάστηκε εκτός σειράς – Τι απαντά ο ίδιος

Περιφερειάρχης εμβολιάστηκε εκτός σειράς – Τι απαντά ο ίδιος

Το αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου  να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι αιρετοί φέρεται να ικανοποίησε ο 56χρονος «γαλάζιος» περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Αν και ο κ. Παπαστεργίου, μετά την αποκάλυψη της aftodioikisi.gr και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν «μάζεψε» την αρχική του δήλωση, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου φέρεται να μην  δίστασε και να εμβολιάστηκε εκτός σειράς και χωρίς να πληροί τα ηλικιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ ο κ. Χατζημάρκος ταξίδευσε την περασμένη Κυριακή στη Χάλκη με ιδιωτικό σκάφος, όπου έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα η καταγραφή των στοιχείων ΑΜΚΑ του Γιώργου Χατζημάρκου έγινε σε χειρόγραφη κατάσταση και όχι ηλεκτρονικά.

Όπως γράφει το skyrodos.gr: «Η υπεύθυνη γιατρός του Ιατρείου της Χάλκης κ. Αρβανιτίδου μιλώντας στον sky όχι μόνο επιβεβαίωσε τον εμβολιασμό του κ. Χατζημάρκου, αποκάλυψε ακόμη πως ο ίδιος ήταν σε κατάσταση που παρέδωσε στην ίδια ο δήμος με τα ονόματα των δημοτών και μάλιστα πριν από την ημέρα των εμβολίων. Επομένως δεν εμβολιάστηκε με επιπλέον δόση που περίσσεψε λόγω κάποιας απουσίας ή άρνησης πολίτη να εμβολιασθεί: Το όνομα του μπήκε στην κατάσταση και η διαδικασία ακολουθήθηκε χωρίς καμιά αναστολή. Μια σημαντική λεπτομέρεια που μειώνει την άποψη πως τα εμβόλια περίσσευαν και επομένως δόθηκε η δόση για να μην …πεταχτεί: Στην Χάλκη ήταν ζευγάρι με καταγωγή από εκεί, που ήθελε να εμβολιασθεί αλλά οι δόσεις είχαν τελειώσει!!».

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Τα εμβόλια των “αρίστων” της Δωδεκανήσου

Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει. «Τα εμβόλια των “αρίστων” της Δωδεκανήσου. Την ώρα που ο εμβολιασμός στη νησιωτική Ελλάδα γίνεται με αργούς ρυθμούς, Την ώρα που οι νησιώτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους για να εμβολιαστούν, Την ώρα που οι νησιώτες της Καλύμνου καλούνται να πάνε στο … ΚΥ Αρχαγγέλου της Ρόδου για εμβολιασμό, Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, φέρεται να εμβολιάζεται προκλητικά στη Χάλκη, παρ’ ότι ούτε δημότης του νησιού είναι, ούτε ηλικιακά πληροί τις προϋποθέσεις.

Όσο για το δήμαρχο Χάλκης, Άγγελο Φραγκάκη, που φέρεται να τον ενέταξε στη λίστα των δημοτών του νησιού, προκειμένου να καταφέρει να εμβολιαστεί, αφήνουμε τους δημότες του να τον κρίνουν. Η ανοσία των “αρίστων” έχει δύο όψεις. Οι “άριστοι” αποκτούν ανοσία κατά προτεραιότητα στον κορονοϊό και η κοινωνία αποκτά ανοσία στους “άριστους” του κ. Μητσοτάκη.»

ΚΙΝΑΛ: Αληθεύει ότι εμβολιάστηκε «εκτός σειράς»;

Μια σειρά από ερωτήματα προς την κυβέρνηση, σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού, έθεσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«-Υπάρχει κάποιο κριτήριο για εμβολιασμούς πέραν των ηλικιακών ομάδων των 60-65 και 75-80 που όλοι μας γνωρίζουμε μέχρι σήμερα;

-Υπάρχει κάποιο κριτήριο προτεραιοποίησης πέραν του ηλικιακού και πέραν των υγειονομικών λειτουργών που να εντάσσει τους πολίτες στους υφιστάμενους εμβολιασμούς;

-Υπάρχει κάποιο κριτήριο πολιτικής, διοικητικής ή κομματικής ιδιότητας που να προτάσσεται έναντι των κοινών θνητών;

Και τέλος. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου εμβολιάστηκε κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και της σειράς εμβολιασμού;».

Νικητιάδης: Οφείλει να δώσει εξηγήσεις

Δήλωση έκανε και ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, π. Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού στο ΚΙΝΑΛ Γ. Νικητιάδης:

«Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες περιμένουν με αγωνία τη σειρά τους για το πότε θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, παρακάμπτοντας κάθε προτεραιότητα, εμφανίζεται να έχει εμβολιασθεί την περασμένη Κυριακή στο νησί της Χάλκης.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες Καλύμνιοι συμπατριώτες μας ζούνε με την αγωνία της επέλασης του κορωνοïού ο οποίος δείχνει απειλητικά τα δόντια του πλέον στην Ρόδο, την Κω, την Κάσο κι άλλα νησιά μας, ο κ. Περιφερειάρχης, αντί να συμπαρασταθεί εμπράκτως στο Δήμαρχο Καλύμνου, επισκέπτεται τη Χάλκη για να εμβολιαστεί εκτός σειράς.

Ο κ. Χατζημάρκος, οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις στον Λαό που με μεγάλη πλειοψηφία τον ανέδειξε στην κορυφή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και να απαντήσει στα ερωτήματα που γεννώνται:

Εμβολιαστήκατε κ. Περιφερειάρχα, παρακάμπτοντας κάθε σειρά προτεραιότητας ή όχι;

Γνωρίζετε, ως οφείλατε, ότι υπάρχουν άτομα στην Χάλκη που ήθελαν να εμβολιαστούν και τελικώς δεν επαρκούσε γι’ αυτούς ο αριθμός των εμβολίων;

Ήσασταν καταγεγραμμένος για να εμβολιασθείτε σε κάποια επίσημη κατάσταση; Αν ναι, ποιος κατήρτισε και είχε την ευθύνη της κατάστασης αυτής και πως εσείς κάτοικος Ρόδου, μικρότερης ηλικίας σε σχέση με τα μέτρα που έθεσε η κυβέρνηση, συμπεριληφθήκατε στην κατάσταση αυτή εκτός σειράς; Αν δεν ήσασταν σε κατάσταση πως εμβολιασθήκατε;

Γιατί, αντί να επισκεφτείτε την Κάλυμνο που είναι στο κόκκινο λόγω κορωνοïού, επιλέξατε ταξίδι με την παρέα σας, με φουσκωτό σκάφος στη Χάλκη;

Γνώριζε ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και η Κυβέρνηση για τον κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό σας;

Κύριε Περιφερειάρχα, οφείλετε εξηγήσεις. Οφείλετε να δείξετε ότι δεν είστε κάποιος άρχοντας πέρα και πάνω από τον απλό Λαό. Θα τις δώσετε;», καταλήγει ο κ. Νικητιάδης.

ΜΕΡΑ25:  Προσέβαλε τον κόσμο

Σε ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ 25 τονίζει: «Όποιος έχει μπάρμπα στην… Κορώνη παίρνει και τη σειρά των άλλων για να εμβολιαστεί;», Και προσθέτει:

«Η είδηση προκαλεί «αγανάκτηση και πλείστα ερωτηματικά στους πολίτες» και σημειώνει: «Το θέμα θα μπορούσε να ήταν απλό, αν ο περιφερειάρχης περίμενε τη σειρά του και απλά μετέβαινε στο κέντρο που λειτουργεί στον Αρχάγγελο για να εμβολιαστεί όπως και οι υπόλοιποι πολίτες».

Ρωτά δε:
Οι άνθρωποι αυτοί δηλαδή αλλά και οι υπόλοιποι είναι πολίτες δεύτερης διαλογής;

Πώς είναι δυνατό ο πρώτος πολίτης του Νοτίου Αιγαίου να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και να περιφρονεί τον κόσμο που περιμένει εδώ και καιρό τη σειρά του για να εμβολιαστεί;

Ακόμη και αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, γιατί δεν ζήτησε να γίνει ο εμβολιασμός του στη Ρόδο και πήγε στη Χάλκη παραβλέποντας τη διαδικασία;

Γιατί τόση μυστικότητα για τον εμβολιασμό στη στιγμή που για κάθε γεγονός δημοσιεύονται δελτία Τύπου μαζί με τις φωτογραφίες;

Και προσθέτει: «Ακόμη και αυθόρμητα να πήρε την πρωτοβουλία να εμβολιαστεί σε ένα μικρό νησί ,για να στείλει το μήνυμα στους ακρίτες για την εφαρμογή των μέτρων πάλι ατόπημα διέπραξε, γιατί με τον τρόπο που το έκανε προσέβαλε τον κόσμο που στωικά υπομένει και περιμένει τη σειρά του για το περίφημο εμβόλιο».

Περιφερειάρχης εμβολιάστηκε εκτός σειράς - Τι απαντά ο ίδιος

Χατζημάρκος: Έγινε τυχαία με αδιάθετη δόση

Σε δήλωσή του ο κ. Χατζημάρκος υποστηρίζει ότι:

Βρέθηκα στη Χάλκη την περασμένη Κυριακή, σε προγραμματισμένο ταξίδι για λόγους υπηρεσιακούς. Το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ βρισκόμουν στο Δημαρχείο του νησιού σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Χάλκης και συνεργάτες του, ενημερώθηκα ότι η διαδικασία εμβολιασμού των κατοίκων τoυ νησιού  είχε ολοκληρωθεί και υπήρξαν αδιάθετες δόσεις, οι οποίες  κατ’ εφαρμογή της  προβλεπόμενης διαδικασίας του μηχανισμού αναπλήρωσης έπρεπε να χρησιμοποιηθούν.

Επισκέφθηκα το Ιατρείο του νησιού και αφού έλαβα τη διαβεβαίωση ότι κανένας κάτοικος του νησιού που το επιθυμούσε δεν έμεινε χωρίς εμβόλιο,   δέχθηκα την  προτελευταία εκ των αδιάθετων  δόσεων (από ήδη χρησιμοποιημένο φιαλίδιο το οποίο θα απορρίπτετο) μαζί με άλλους  συμπολίτες μου,  προτού το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναχωρήσει από το νησί.

Ουδέποτε θα μπορούσα να διανοηθώ να στερήσω το εμβόλιο από συνάνθρωπο μου όπως  και δεν έκανα.  Κατά συνέπεια, η δήθεν «είδηση»  την οποία εκ  του  πονηρού ανήρτησε γνωστό και μη εξαιρετέο  τοπικό μέσο,  το οποίο με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει λάσπη εναντίον μου με στόχο τη δημιουργία ψευδών εις βάρος μου εντυπώσεων, και  εναντίον του οποίου ήδη εκκρεμούν προσφυγές μου στη δικαιοσύνη,   και η οποία αναπαράγεται από  συγκεκριμένα μέσα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη, είναι παντελώς διαστρεβλωμένη και ανακριβής», καταλήγει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Δήμαρχος Χάλκης: Πήρε το τελευταίο φιαλίδιο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, ο οποίος φέρεται να κάλεσε τον περιφερειάρχη στο νησί: «Ο περιφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου που βρισκόταν στο νησί για υπηρεσιακούς λόγους εμβολιάστηκε τελευταίος και μόνο όταν η διαδικασία εμβολιασμού είχε ολοκληρωθεί και είχαν μείνει αδιάθετες δύο δόσεις από το τελευταίο φιαλίδιο, οι οποίες θα απορρίπτονταν», λέει χαρακτηριστικά.