περιφερειακό-συμβούλιο-πελοποννήσου-495374
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.08.2022 | 10:52

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: «Μπλόκαρε» το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν γνωμοδότησε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας υιοθετώντας (με ψήφους 21 υπέρ, 20 κατά και 1 λευκό) την πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για αναβολή στην λήψη απόφασης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Και οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε (με κοινή πρόταση) ζήτησαν έμμεσα να αναβληθεί η λήψη απόφασης και να σταλεί πρόταση πέντε σημείων στο υπουργείο Υποδομών  προκειμένου να ξαναζητηθεί το Σεπτέμβριο η ΜΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της πρότασης του κ. Νίκα  στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης  Θανάσης Πετράκος, Δημοσθένης Δρούγκας και Δήμητρα Λυμπεροπουλου. Αρνητικά για τη ΜΠΕ γνωμοδότησαν 6 σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι εστιάσαν στην όχληση που θα προκαλέσει το ξεσκέπασμα του Νέδοντα ενώ συμφώνησαν με τη διευθέτηση των ρεμάτων Καραμπογιά, Λαγκάδα, Ελαφογκρέμη και Καλαμίτσι.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και να συγκροτηθεί Επιτροπής Διαβούλευσης με επικεφαλής τον καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων Δημήτρη Κουτσογιάννη με στόχο να βρεθεί κοινή επιστημονική πρόταση για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

Οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε κατεθεσαν κοινή  πρόταση πέντε σημείων (έργα στο ανάντη, επανεξέταση σκεπασμένου τμήματος, συγκοινωνιακή μελέτη, αστική ανάπλαση και δέντρα) ζητώντας από το υπουργείο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ώστε στην συνέχεια να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη ΜΠΕ με βάσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας πρότεινε την καταψήφιση της ΜΠΕ υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε είναι μανούβρες υπέρ της ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος γνωμοδοτώντας αρνητικά για την ΜΠΕ είπε ότι το έργο υπηρετεί την εταιρεία και όχι την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας

Η επικεφαλής της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπερόπουλου εξέφρασε αρνητική γνώμη για τη ΜΠΕ τονίζοντας ότι είναι λάθος η μετατροπή του Νέδοντα σε οχετό όμβριων

Ο επικεφαλής της  “Ανταρσίας στο Μοριά” Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι τεχνικά το ακριβό έργο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία στην Καλαμάτα και ότι απαγορεύεται η κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή Natura του Νέδοντα.