περιφέρεια-στερεάς-ελλάδας-νέα-φάση-α-2097
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.02.2008 | 00:00

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Νέα φάση ανάπτυξης με τα 2,2 δις του Δ΄ ΚΠΣ και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 συνιστά ιδιαίτερα για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ένα κρίσιμο ορόσημο στην αναπτυξιακή τους πορεία.
H υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας συνάντησε πολλές δυσκολίες. Συγκρίνοντας την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων πλαίσια του Π.Ε.Π. τον Μάρτιο του 2004 οπότε η απορρόφηση ήταν μικρότερη του 9% με την αντίστοιχη στα τέλη του 2007 να βρίσκεται στο 80,0%, γίνεται φανερό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατάφερε κάτι που το 2004 φαινόταν απίθανο, τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα Ευρώ από τους πόρους του Π.Ε.Π.: οι δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Π.Ε.Π. Στερεάς αγγίζουν πλέον τα 500 εκατ.. Την ίδια στιγμή, οι συμβασιοποιήσεις φτάνουν σε ποσοστό 120% του Π.Ε.Π., προσφέροντας το περιθώριο κάλυψης πιθανών απωλειών από δυσκολίες κάθε μορφής που παρατηρούνται στην εκτέλεση έργων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτείται κατά τη 4η προγραμματική περίοδο με 734 εκ. € από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Συνοχής (η συνολική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 2,2 δις. Ευρώ).
Η ένταξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2 των Διαρθρωτικών Ταμείων, στις περιοχές εκείνες, δηλαδή, που επιδιώκουν τη σταδιακή είσοδο στο στόχο της «Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης», αλλάζει τον Αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επομένως, αλλάζει κατευθύνσεις, αλλάζει προτεραιότητες και μέσα πολιτικής.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο ενισχύεται η σημασία της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της ενίσχυσης των ανθρωπίνων πόρων. Μέσα από τις δράσεις των χρηματοδοτήσεων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα επιδιώξει εξειδίκευση στις κύριες προτεραιότητες της:

– την ενίσχυση της καινοτομίας και της κοινωνίας της γνώσης, το περιβάλλον,
– την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
– την εισαγωγή και μεταφορά τεχνολογίας,
– την εισαγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών,
– τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση,
– την ίδρυση βιομηχανικών και τεχνολογικών κέντρων,
– τη συνεργασία των επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα,
– η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (δημιουργία & αναβάθμιση ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών υποδομών, η ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού).