περιφέρεια-πελοποννήσου-ο-νίκας-φεύγ-1067062
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 13.11.2022 | 08:30

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ο Νίκας φεύγει, ο East Med & οι υποψήφιοι έρχονται

Προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες σχετικά με το ελληνικό τμήμα του μεγαλόπνοου σχεδίου που αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, East Med. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής κινητικότητα γύρω από το πρότζεκτ του αγωγού. Τρεις Περιφέρειες από τις οποίες προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Πρόκειται για την Περιφέρεια Κρήτης, Πελοποννήσου και Ηπείρου.

Πιο αναλυτικά, πρώτη η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου “Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED- Ελληνικό Τμήμα”. Η διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου θα ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου 2022.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης και στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στις 29 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. Ο αγωγός αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της ΠΕ Λακωνίας και του Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της ΠΕ Αρκαδίας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πως ο East Med εμπλέκει τους υποψηφίους περιφερειάρχες 

Την Παρασκευή στελέχη της Εταιρείας ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων είχαν στην Τρίπολη, συνάντηση με τον  περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Παναγιώτη Νίκα και του  αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών –Οικονομικών Θεμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την διέλευση -και από περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου- του αγωγού ΕastMed, υπήρξε ενημέρωση για την εθνική σημασία του έργου καθώς και για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.

Ο αγωγός, ειδικότερα, αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της Π.Ε. Λακωνίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας.

Η μάχη της Περιφέρειας στο φόντο του Eastmed

Πάμε τώρα στην μάχη που θα γίνει στην Περιφέρεια, ο νυν Περιφερειάρχης, Π. Νίκας, δεν πρόκειται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται  να μετατεθεί για να δώσει την μάχη του για την είσοδο του στην Βουλή.

Με αυτή την κίνηση του νυν περιφερειάρχη η  ΝΔ βρίσκεται  να ψάχνει αγωνιώδες κάποιο στέλεχος της για να κοντράρει το Πέτρο Τατούλη (ο οποίος είναι πιθανόν να στηριχθεί, τουλάχιστον στον β΄ γύρο, εφόσον περάσει, από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην διεκδίκηση της περιφέρειας: Το Μαξίμου προωθεί τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, βουλευτή και πρώην νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, ωστόσο ο “περιφερειάρχης” Αντώνης Σαμαράς έχει διαφορετική άποψη: Θα ήθελε έναν εκ των Δημήτρη Καφαντάρη, που ηττήθηκε το 2019 στο δήμο Πύλου Νέστορος και στη συνέχεια διορίσθηκε γραμματέας της ΚΕΔΕ, Κώστα Βλάσση, βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ και στενό πολιτικό του φίλο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά αλλά τον Μεσσήνιο Δημήτρη Πτωχό, που ήταν οικονομικός του σύμβουλος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του

Οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες είναι άρρηκτα δεμένες και με το μεγάλο έργο του αγωγού Eastmed. Η ΝΔ θέλει ένα πολύ δικό της άνθρωπο στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, ο οποίος θα «σπρώξει» το μεγάλο πρότζεκτ ξεπερνώντας εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν. Εξάλλου η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας από την οποία θα διέλθει ο μεγάλος αγωγός. 

Ο East Med στην Ελλάδα

Το έργο του Αγωγού EastMed στην Ελλάδα μπορεί να διακριθεί σε δύο βασικές ενότητες. Το χερσαίο τμήμα, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από τα στοιχεία του έργου στην ηπειρωτική Ελλάδα (και το υποθαλάσσιο τμήμα του Πατραϊκού Κόλπου) και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον χερσαίο αγωγό και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη, οι οποίες υποστηρίζουν τη Νότια και τη Βόρεια Γραμμή, όπως και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο.

Τον Μάιο του 2020, το Έργο χαρακτηρίστηκε επίσης Έργο Εθνικής Σημασίας για την Ελλάδα.

East Med Pipeline - Πηγή: IGI Poseidon S.A.