Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Να ζει κανείς ή να καπνίζει;»

Σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς και την ενθάρρυνση και επιβράβευσή τους πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, η φετινή σχολική χρονιά (2013-2014) είναι αφιερωμένη σε δράσεις κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Heart II. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Να ζει κανείς ή να καπνίζει;» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για τους κινδύνους που συνδέονται με τη συνήθεια του καπνίσματος.

Έτσι, δημιουργήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Τεγέας Πολυχώρος για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για την Πρόληψη του Καπνίσματος. Στα εγκαίνια του χώρου, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Απριλίου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Σταύρος Κουκάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μισθός και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention. Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησαν εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας, καθώς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τεγέας, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι κοινωνοί του προγράμματος.

Στόχος της λειτουργίας του Πολυχώρου, που θα επισκέπτονται μαθητές σχολείων της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και η ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την πρόληψη του καπνίσματος και για την προαγωγή της υγείας των μαθητών, καθώς και για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος. Ο χώρος διαμορφώθηκε και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πρόληψης του καπνίσματος σε νεαρή ηλικία και στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης των μαθητών. Επεσήμανε ότι «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, αλλά το αντίθετο» και τόνισε εμφατικά τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του καπνίσματος δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος καπνίσματος τριών μηνών ενός γονέα ισοδυναμεί με την αγορά ενός Η/Υ, ενώ το κόστος καπνίσματος ενός ενήλικα ισοδυναμεί με την αγορά ενός σπιτιού.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων και των μαθητών που διακρίθηκαν στο φετινό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «2014 – Να ζει κανείς ή να καπνίζει;», στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες όλης της Περιφέρειας εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερώσεις από επιστημονικά αρμόδιους φορείς και βιωματικές δράσεις. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή μαθητικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 30 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 800 μαθητές.

Στους μαθητές των σχολείων που διακρίθηκαν δόθηκαν δώρα, τα οποία ήταν ευγενική χορηγία της εταιρείας Aristo Developers και των Εκδόσεων Μίλητος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές δόθηκε τιμητικός έπαινος και σε όλα τα σχολεία θα παρασχεθεί εξοπλισμός άθλησης και ψυχαγωγίας.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!