Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ από την ΕΔΕΛ - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
14
Αύγουστος
Back
Ήπειρος -Δημοσκόπηση:  Καταρρέουν Καχριμάνης, δήμαρχοι -Αναλυτικοί πίνακες

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ από την ΕΔΕΛ

Αντιμέτωπος με μια ακόμα συνέπεια της δικής του προβληματικής πολιτικής διαχείρισης βρίσκεται σήμερα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και μετά την αποζημίωση των 3,3 εκατ. ευρώ και πλέον, την οποία καλείται να πληρώσει το δημόσιο ως εγγυητής και να χρεωθεί η Ήπειρος, έναντι της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, ακολουθεί το δεύτερο “κουστούμι”, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ!

Μαζί με τους τόκους της αποζημίωσης υπέρ της θυγατρικής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ, ο Αλ. Καχριμάνης χρεώνει συνολικά ένα λογαριασμό 5 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο και λογικά αφήνει… κληρονομιά στον επόμενο, αφού τα τελευταία τραγικά αποτελέσματα της διοίκησής του που αποτιμώνται πλέον σε ζεστό χρήμα – πέραν των εκατομμυρίων που ξοδεύτηκαν κατά τα χρόνια της διοίκησής του σε Νομαρχία Ιωαννίνων και Περιφέρεια Ηπείρου, για έργα δίχως αντίκρισμα και αναπτυξιακό αποτέλεσμα – δε μπορεί να του επιτρέψουν να διεκδικήσει μια ακόμα αυτοδιοικητική θητεία, τουλάχιστον με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος…

Το γεγονός αυτό, μαζί με την αποζημίωση που επιδίκασε στην “Αειφορική Ηπείρου” το Διαιτητικό Δικαστήριο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αποκλείεται να μην τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη, για την οποία ωστόσο, το επίσημο δελτίο τύπου της Περιφέρειας μας πληροφόρησε πως αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο αντρών αποτέλεσε η παραχώρηση στην Περιφέρεια, της μελέτης σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα…

Το πρόστιμο

1,2 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε τον Απρίλιο και το Μάιο του 2021, το Τμήμα Γ΄ Παρακολούθησης ελέγχων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων).

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, έρχεται το πρωί της Παρασκευής, ως Εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέμα, η λεγόμενη “Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης” με το απόσπασμα πρακτικών της υπ’ αριθμ. 881/08-02-2022 Συνεδρίασης της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), στο πλαίσιο της οποίας, εγκρίθηκαν και οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης του ελέγχου που διενεργήθηκε από 12-04-2021 έως 16-04-2021 και από 19-05-2021 έως 21-05-2021 στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου, ως Ενδιάμεσου Φορέα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 (ΕΣΠΑ για το κομμάτι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), από την ελεγκτική ομάδα που συγκροτήθηκε με απόφαση της Προέδρου της ΕΔΕΛ – κατεβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση.

Η ποινή επιβάλλεται για το λόγο της “μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης”, για τη σύνθεση των Επιτροπών δηλαδή που αξιολογούν επιχειρήσεις και άλλους υποψήφιους, στα προγράμματα της Περιφέρειας Ηπείρου, τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ!

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ελέγχουσα αρχή αποφασίζει:

α) Υπόχρεος φορέας του ποσού που αποτελεί αντικείμενο δημοσιονομικής διόρθωσης, είναι η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝAΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ (ΔΙΑΠ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

β) Το αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέν ποσό ύψους €1.278.338,21 (ενός εκατομμυρίου διακοσίων εβδομήντα οκτώ χιλιάδων τριακοσίων τριάντα οκτώ ευρώ και είκοσι ενός λεπτών), το οποίο αποτελεί αντικείμενο δημοσιονομικής διόρθωσης σε βάρος του ελεγχόμενου φορέα, μειώνει ισόποσα το όριο πληρωμών του οικείου φορέα χρηματοδότησης.

γ) Το ως άνω ποσό, προέρχεται από τη χρηματοδότηση Πράξεων στο πλαίσιο του Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 2014-2020 και μειώνει αντίστοιχα το συγχρηματοδοτούμενο ποσό που έχει καταχωρηθεί στο ΟΠΣ, καθώς και τον επιλέξιμο προϋπολογισμό των σχετικών Πράξεων.

δ) Η χρηματοδότηση του ως άνω ποσού προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

ε) Η ανωτέρω δημοσιονομική διόρθωση επιβάλλεται: α) λόγω μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης (€1.270.106,21), β) λόγω απουσίας επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, στο πλαίσιο της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, της πράξης με κωδικό MIS 5038450 (€8.232,00) και γ) λόγω ελλείψεων, ανακριβειών, αντιφάσεων, σφαλμάτων και μη συνάφειας απαντήσεων στη συμπλήρωση των εγγράφων υλοποίησης των πράξεων (διαδρομή ελέγχου) που χρηματοδοτήθηκαν βάσει της αρ. 58 πρόσκλησης, όπως διεξοδικά τεκμηριώνεται στην ανάλυση των ευρημάτων 1, 7 και 8 αντίστοιχα, της σχετικής έκθεσης οριστικών αποτελεσμάτων ελέγχου και λαμβάνοντας υπόψη το σημείο ιδ) του προοιμίου.

στ) H παρούσα απόφαση προσβάλλεται με το ένδικο βοήθημα της έφεσης, εντός 60 ημερών από της κοινοποιήσεώς της, σύμφωνα με τo άρθρο 113 του ν.4700/2020 (Α΄ 127)“.

Πηγή: pbnews.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!