Περιφέρεια Αττικής: Μέτρα βοήθειας των ευπαθών ομάδων σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Φεβρουάριος
Back

Περιφέρεια Αττικής: Μέτρα βοήθειας των ευπαθών ομάδων σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ζητά να ληφθούν μέτρα σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων και την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους τους.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης εκφράζει την ανησυχία του για το συνωστισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και στις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό καλεί τους πολίτες που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες να μην επισκέπτονται τους χώρους αυτούς όταν υπάρχει συνωστισμός  και ζητά να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, τονίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις κατά την εξυπηρέτηση των πελατών και να οριστεί ανώτατος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκονται στο χώρο.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τις λαϊκές αγορές και τα delivery θα πρέπει να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα υγιεινής (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κ.τ.λ. ειδικά αν βρίσκονται στο ταμείο). Επίσης ζητά να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων εξ αποστάσεως από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στο σπίτι τους προτείνει τη λήψη των εξής μέτρων:

  1. Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να διευρύνουν την κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων μέσω τηλεφωνικής γραμμής -καθώς πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο- με προσωπικό που θα είναι σωστά εκπαιδευμένο στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής κατά την παράδοση των προϊόντων.
  2. Να γίνεται από τα φαρμακεία κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα φαρμακεία που το αναλαμβάνουν και τετραψήφιο νούμερο για τις παραγγελίες.
  3. Να οριστεί ο ανώτατος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού.
  4. Να γίνεται κατ’ οίκον παράδοση των τροφίμων σε όσους σιτίζονται από κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια.

Επιπλέον επισημαίνει ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους ενώ σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο, να γίνεται με τη χρήση όλων των ατομικών προφυλάξεων και τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για τους χώρους που έχουν τοποθετηθεί υπαίθρια όργανα γυμναστικής, όσο και για τους αύλειους χώρους των σχολείων που έχουν κλείσει προληπτικά και διαπιστώνεται ότι συγκεντρώνονται παιδιά.

Αναφερόμενος στο σχετικό ζήτημα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείξουν οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας όταν κινούνται σε πολυσύχναστα μέρη όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και  οι λαϊκές αγορές. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να διευκολυνθούν να παραμένουν στο σπίτι τους. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην προάσπιση της υγείας των πολιτών και ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης στο τομέα ευθύνης μας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!