Περ. Κρήτης: Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Αρκαλοχωρίου

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο  Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρου Αρναουτάκη εντάσσεται στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΒΙΑΝΝΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΑΛΑΓΝΙ – ΜΑΡΘΑ, Α/Κ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ» με προϋπολογισμό 13.580.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Αρκαλοχωρίου και την ολοκλήρωση της αρτηρίας Αλάγνι – Μάρθα του οδικού άξονα Ηράκλειο – Βιάννος που μαζί με τον κόμβο Κουνάβων, που επίσης έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020, ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Ηράκλειο-Βιάννος που γίνεται πλέον ένας ασφαλής οδικός άξονας για τους οδηγούς και ενώνει το Βορρά με το Νότο του Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του ανέφερε ότι θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος (Ηράκλειο-Βιάννος) που θα πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η οδική ασφάλεια για τους κατοίκους και  τους επισκέπτες, και θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα οδοποιίας που ξεκινούν το επόμενο διάστημα σε όλο το νησί και έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου-παρεμβάσεις 450 επικίνδυνα σημεία με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης κατά την υπογραφή της σημερινής απόφασης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την προώθηση του έργου το οποίο όπως είπε, αποτελεί αίτημα χρόνων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και που θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και ανάπτυξη.

Στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, ο Δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Αντώνης Χρηστάκης, και η προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης «ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020» Μαρία Κασωτάκη.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη, Δημάρχου, Προέδρου Τοπικής Κοινότητας

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που για πολλά χρόνια ήταν αίτημα όλης της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου και της Βιάννου, εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα με ένα ποσό 13 εκατομμυρίων 580 χιλιάδων ευρώ. Πιστεύω ότι με αυτό το έργο και με τη μελέτη η οποία γίνεται στη Μάρθα για να ολοκληρωθεί το δίκτυο μέχρι τη Βιάννο θα δώσουμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που να πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η ασφάλεια για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες. Παράλληλα αναβαθμίζεται και όλο το επαρχιακό δίκτυο της κάθε περιφερειακής ενότητας της Κρήτης με ένα έργο προϋπολογισμού 35 εκατομμύριων που μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταχθεί και θα δημοπρατηθεί που αφορά 450 σημεία σε όλη την Κρήτη. Ένα έργο  που η μελέτη ξεκίνησε το 2012 από την «Εγνατία ΑΕ» με την πίεση της Περιφέρειας και την διεκδίκηση από το αρμόδιο Υπουργείο και είμαστε στην ευχάριστη θέση και αυτό το έργο να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ο Δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης από την πλευρά του ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την ένταξη του έργου ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης ο οποίος υπέγραψε και την ένταξη των σχετικών κονδυλίων για την εκτέλεση του σημαντικού αυτού έργου που ολοκληρώνει το δρόμο Ηράκλειο Βιάννος και γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην είσοδο του Αρκαλοχωρίου εδώ και χρόνια που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Από  την άλλη θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες, τη Διαχειριστική Αρχή που προετοίμασαν και ωρίμασαν το έργο ώστε να έρθουμε σήμερα στην ένταξη του.  Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να έχουμε ανάδοχο και να υπάρχει εκείνο το χρονοδιάγραμμα που να το παραδίδει στους Κρητικούς, στους επισκέπτες, γιατί  αυτός ο δρόμος δεν εξυπηρετεί μόνο το Αρκαλοχώρι εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της ενδοχώρας του νομού».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Αντώνης Χρηστάκης δήλωσε:  «Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της κεντρικής Κρήτης και πιστεύουμε ότι θα συντελέσει στην καλύτερη ανάπτυξη όλης της ενδοχώρας της Κρήτης.  Ειδικά για το Αρκαλοχώρι είχαμε πολλά προβλήματα, έχουν γίνει πολλά ατυχήματα στην είσοδο του Αρκαλοχωρίου και ευελπιστούμε το συντομότερο να εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ολοκληρωθεί το έργο.

O ανισόπεδος κόμβος  Αρκαλοχωρίου είναι μορφής «δύο τετάρτων τριφυλλιού» (χ.θ. 4+870 – 5+710) με μήκος αναβαθμισμένης κύριας αρτηρίας 2,83 km με διαχωριστικό στηθαίο  και δευτερεύουσας οδούς μήκους 0,86 km.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΤΑΞΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!