Περ. Κρήτης: Έρχεται η γιορτή του εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα

Η γιορτή του εφτάζυμου  και το φεστιβάλ παράδοσης είναι θεσμός στο χωριό Κασταμονίτσα και πραγματοποιείται και φέτος το Σάββατο 12 Αυγούστου με οργανωτή τον Τοπικό Μορφωτικό και Εξωραϊστικός Σύλλογος  Κασταμονίστας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

111

Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους, φορείς και πολίτες να παρευρεθούν στη γιορτή του εφτάζυμου, αλλά και στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό έχουν να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας μεταφέροντας τα αναλλοίωτα στους κόλπους των νεώτερων γενιών. Σε ανακοίνωση του  ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Κασταμονίστας δια της προέδρου Ελευθερίας Σηφάκη, αναφέρει ότι, στις πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις του συλλόγου καίρια θέση κατέχει η « Γιορτή του Εφταζύμου και Φεστιβάλ Παράδοσης ». Είναι όπως αναφέρεται « μια γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση και στις γεύσεις του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε απαράλλακτες  τις συνήθειες και τις συνταγές των χρόνων εκείνων.  Η Γιορτή  Εφτάζυμου και Φεστιβάλ Παράδοσης είναι γεμάτη με στοιχεία, εικόνες και γεύσεις παράδοσης. Μέσα από την γιορτή ο  επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στα στενά του χωρίου όπου θα συναντήσει γυναίκες που ετοιμάζουν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και να μυηθεί ο ίδιος στην παρασκευή τους.  Παράλληλα  στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης (αργαλειοί, υφαντά, χειράμια, χειρόμυλοι) θα κοσμούν τους δρόμους του χωριού μετατρέποντας το σε  ανοιχτό μουσείο λαϊκής τέχνης. Εικόνες από παλιά επαγγέλματα ράφτης, ανυφαντού θα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών ενώ γιαγιάδες θα φτιάχνουν πλαγκόνες και θα πλέκουν στα πεζούλια των δρόμων. Στο τέλος της διαδρομής αυτής ο επισκέπτης καταλήγει στην αυλή του Δημοτικού σχολείου όπου πραγματοποιείται μεγάλο κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλάκη και του Ιάκωβου Πατεράκη.

Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας να γευτείτε την παράδοση και την φιλοξενία των κατοίκων του χωριού ».

Άλλες εκδηλώσεις

Παράλληλα με τη γιορτή του εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα είναι σε εξέλιξη είναι η έκθεση – εργαστήρι « Ποιητικής Γλυπτικής- Ξυλογλυπτικής και Αμφιδεξιότητας », του παπά Μανόλη και των Συνεργατών του και  θα παραμείνει ανοιχτή έως 31Αυγούστου. Παράλληλα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε νέους καλλιτέχνες καθημερινά από 1 έως 31 Αυγούστου 10:00μμ έως 13:00μμ και 18:00μμ έως 21:00μμ.

Τετάρτη 16 Αυγούστου και ώρα έναρξης 20:00 μ.μ. θα γίνει καντάδα στους δρόμους του χωριού, από νεαρούς καλλιτέχνες. Θα ακολουθήσει γλέντι στον προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής.

Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα έναρξης 20:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ¨Βραδιά Γέλιου¨ με τους Γιώργο Βιτώρο και Στάθη Μονιάκη, στο χώρο της Πηγαϊδούλας, ενώθα προηγηθούν τα εγκαίνια του χώρου.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΓΙΟΡΤΗ ΘΕΣΜΟΣ, ΕΦΤΑΖΥΜΟ, ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!