πελοπόννησος-στη-διάσκεψη-του-πολιτι-263042
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 22.03.2013 | 11:30

Πελοπόννησος: Στη Διάσκεψη του πολιτικού γραφείου της CPMR

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στη Διάσκεψη του πολιτικού γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που έλαβε χώρα στην Ιταλία (Φλωρεντία), από 14/3/2013 έως 16/3/2013.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Enrico Rossi, περιφερειάρχης της περιφέρειας της Τοσκάνης, η εκπρόσωπος της προεδρίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής Joana Ortega, Αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης «Generalitat» της Καταλονίας, ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και αντιπρόεδρος της διαμεσογειακής επιτροπής, ο νέος εκτελεστικός γραμματέας Davide Strangis,ο Mireille Peirano, αντιπρόεδρος της περιφέρειας Provence-Alpes-Cote, η Ελένη Μαριανού, γενική γραμματέας της CPMR, o Ugo Cappellacci, περιφερειάρχης της περιφέρειας Σαρδηνίας, η Fausta Corda, μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο JeanPhilippe Brossard, διευθυντής διεθνών, ευρωπαϊκών και συμβατικών πολιτικών της περιφέρειας Languedoc-Roussillon, o Francois Alfonsi, ευρωβουλευτής, ο Vincent Wallaert, ειδικός σε θέματα εδαφικής συνεργασίας και κεφαλαιοποίησης, ο Senen Florensa, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου της Μεσογείου , o Stefano Giovannelli, διευθυντής της «Toscana Promozione» καθώς και άλλοι φορείς.

Τα θέματα αφορούσαν:

  • Προοπτικές για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020)
  • Mακρο-περιφερειακή προσέγγιση για τη Μεσόγειο. Η περίπτωση της μακροπεριφέρειας Αδριατικής–Ιονίου
  • Το μέλλον της Ευρω-Μεσογειακής εδαφικής συνεργασίας: προκλήσεις

    και ευκαιρίες

  • Διαμεσογειακή Επιτροπή, εσωτερικά ζητήματα

Ακόμα η επιτροπή ασχολήθηκε με την ανεργία των νέων, με την ανεργία των νέων με υψηλή εκπαίδευση, με την απασχόληση, με τη θαλάσσια πολιτική και κυρίως με τη διάβρωση των ακτών, πού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της θαλάσσιας στρατηγικής και είναι μεγάλο πρόβλημα όλης σχεδόν της Μεσογείου. Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών πρέπει να επιλυθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με ένα νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την επίλυση του.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πρέπει να υπάρξει ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο, κοινά σχέδια και επαφές. Να δημιουργηθεί ένα βασικό δίκτυο πληροφοριών, όπου θα αξιολογείται η εμπειρία άλλων περιφερειών.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, πρέπει να αναπτυχθούν «έξυπνα» δίκτυα, τα οποία αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ), καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της μεταφοράς της και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι ενεργειακές προκλήσεις, απαιτούν κοινή προσπάθεια όλων για εξεύρεση λύσεων των ενεργειακών ζητημάτων.

Τα θέματα διαχείρισης των υδατικών πόρων, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της διαμεσογειακής επιτροπής και επιβάλλεται να γίνει μία ορθολογική μορφή ανάπτυξης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Έχει συνεπώς ιδιαίτερη σημασία η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε προγράμματα, ώστε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των χωρών και κοινή αντιμετώπιση.

Όσον αφορά τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής–Ιονίου, η οποία τελεί προς ολοκλήρωση, πρέπει να υπάρξουν στρατηγικές συνεργασίες προς ανατολή και νότο, καθόσον η μακροπεριφέρεια αυτή αποτελεί τον προπομπό για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Επίσης συζητήθηκε η ενίσχυση μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων, σε ένα εξαγώγιμο ρόλο, με τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την ενίσχυση τους.

Είναι σημαντικό στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν προγράμματα και σχέδια ως προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Στόχοι του πολιτικού γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου περιφερειακών και παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης αφορούν στη μελέτη των κοινών προβλημάτων και στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στο χώρο της Μεσογείου, που θα αποβλέπουν στην οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη, όπως:

1) Την προώθηση της ευρωμεσογειακής πολιτικής και του σημαντικού ρόλου των περιφερειακών αρχών.

2) Την προώθηση της εδαφικής συνοχής για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.

3) Την υπεράσπιση των ειδικών συμφερόντων των Περιφερειών της Μεσογείου στις κυριότερες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις και τις κοινοτικές πολιτικές.

4) Τον εντοπισμό και την προώθηση διαρθρωτικών προγραμμάτων συνεργασίας σε ό,τι αφορά τα κύρια προβλήματα του μεσογειακού χώρου.

5) Επίτευξη στενών δεσμών με τα υπόλοιπα μεσογειακά δίκτυα και τις δομές συνεργασίας.

6) Δημιουργία ταμείων αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, για τους οποίους δυστυχώς ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. φθάνει μόλις τα 6 δισ. €. Οι δράσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν στην έρευνα, στη καινοτομία και στην ευρηματικότητα.

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση είναι μια πρόκληση για όλους μας και συγχρόνως μια ιστορική καμπή πού καλούμαστε σήμερα, συνεργαζόμενοι μεταξύ μας, να τη ξεπεράσουμε. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που έχει λόγο και προτάσεις. Αυτές παρουσιάζονται με καθαρό και σαφή τρόπο και σε συνεργασία με τις άλλες ελληνικές περιφέρειες και τις περιφέρειες του Νότου, δημιουργεί ένα αρραγές μέτωπο για την επίλυση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής πολιτικής για όλα τα θέματα.